zdroj Pixabay

ČERVENÁ ŘEPA NA TALÍŘI

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Červená řepa ještě možná u někoho čeká na záhonech (záleží jaká semínka řepy jsme zaseli – rané nebo pozdní). Poslední bulvy však musíme sklidit před příchodem prvních mrazíků. Možná přišel ten správný čas, abychom si z ní něco dobrého v kuchyni připravili.

Proč zrovna řepa

Červená řepa obsahuje velké množství minerálních látek (draslík, sodík, vápník i hořčík), důležitá jsou také rostlinná barviva, antokyany, betanin a vitamíny (především C a některé ze skupiny B). Například betanin zabraňuje kornatění tepen a podporuje činnost jater. Tepny rozšiřuje a stěnu vlásečnic zpevňuje zase barvivo. Červená řepa aktivuje tvorbu červených krvinek, doporučuje se při ateroskleróze, povzbuzuje činnost žaludku a podporuje tvorbu žluči. Pomáhá při trávicích potížích, neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky.

Vařit nebo péct

Syrová řepa bývá tvrdá, pokud ji chceme jíst zasyrova, musíme ji nastrouhat velmi najemno. Jinak ji musíme tepelně upravit – buď ji budeme vařit nebo ji můžeme péct v troubě. V každém případě to nějakou dobu potrvá, ale výsledek bude stát za to.

Jak na to

Řepu před tepelnou úpravou opláchneme a můžeme odříznout i zbytky listů, jinak se snažíme bulvu nepoškodit, aby nám z ní zbytečně neunikala cenná šťáva.
Vaříme: Řepu vložíme do vody, malinko osolíme a vaříme až do změknutí (trvá to podle velikosti řepy od jedné až do tří hodin). Hotovou řepu poznáme vpíchnutím vidličkou nebo nožem (stejně jako u brambor). Vyndáme z vody, necháme trochu vychladnout a ještě vlažnou ji oloupeme.
Pečeme: Pečená řepa má výraznější a příjemně nasládlou chuť. Omytou nepoškozenou bulvu i s kořínkem osolíme, zakápneme olivovým olejem a pečeme při 200 °C asi 1 hodinu až do změknutí (větším bulvám to bude trvat trochu déle). Necháme vychladnout a oloupeme.
Je také možné jednoduše zabalit řepy do alobalu, naskládat je do pekáčku a péct.
(Pokud dáme řepu tepelně zpracovanou do ledničky, vydrží několik dní.)

Salát z červené řepy se sýrem

Co budeme potřebovat: vařenou nebo pečenou oloupanou řepu, sýr (druh zvolíme podle chuti, může to být kozí, modrý plísňový, parmazán nebo roquefort), lžíce olivového oleje, lžíce balzámového octa – balzamica, mořská sůl, pepř, šťáva z půlky citronu, (dochutit můžeme i sekanými vlašskými ořechy)

Jak na to: Řepu nakrájíme na kostičky a vložíme do větší misky. Přidáme olivový olej, balzamico, citronovou šťávu, sůl, pepř – promícháme a necháme odpočinout. Sýr nakrájíme nebo nastrouháme a ochucený salát z řepy jím posypeme. Vynikající chuť získáme přidáním několika nasekaných vlašských ořechů.