zdroj Pixabay

JAK SI DOMA PĚSTOVAT KÁVOVNÍK

In Poradna by walsla

Káva je oblíbený horký nápoj z plodů kávovníku, které se musí po sklizni upražit a rozemlít. Má charakteristickou vůni a tmavou barvu. Obsahuje kofein, který jednak zvyšuje krevní tlak a také povzbuzuje činnost srdce. Je to nápoj u nás velmi – největšími konzumenty kávy jsme zcela určitě my, Evropané.

Kávovník je stálezelená dřevina

Kávovník (Coffea arabica) je stálezelený nižší strom nebo nízký keř. Pěstuje se v celém pásmu – od amerického jihu přes severovýchodní Afriku až k Arabskému poloostrovu, Madagaskaru, dál k Indonésii a k dalším sousedním oblastem. Kávovník patří k významným užitkovým rostlinám celosvětového významu. Nejvýznačnějšími producenty kávy jsou Brazílie (má až 23 procent světové produkce), Kolumbie (zase produkuje kávu nejvyšší kvality), dále například Mexiko, Guatemala, Kostarika, Ekvádor, Honduras…
Kávu pijeme pro její zajímavou chuť a také pro její povzbuzující účinky. Často se sejdeme s přáteli v kavárně, případně si na kávě pochutnáme po dobrém jídle.

Druhy kávovníku

Pro přípravu kávy jsou nejdůležitější 2 základní druhy: je to káva arabica a káva robusta. Káva arabika má menší obsah kofeinu, zato širokou škálu vůní a chutí. Má větší zrnka než nenáročná odrůda káva robusta, která obsahuje dva krát více kofeinu, a proto je nápoj chuťově výraznější.

Pěstování kávovníku v domácích podmínkách

Kávovník můžeme pěstovat i v bytě. Pořídíme si buď semena nebo mladé sazeničky. Pokud se rozhodneme vypěstovat si kávovník sami ze semen, musíme je napřed stratifikovat v chladničce (kam je uložíme do krabičky s navlhčeným pískem), aby dobře vyklíčila. Pak je vyséváme do hloubky od 1 ½ až 2 cm, vyklíčí asi za 5 týdnů. Semenáček umístíme do mírného stínu, nikdy na přímé slunce.

Co kávovník potřebuje

  • Kávovník je citlivý na změnu stanoviště i na výkyvy teploty.
  • Potřebuje světlo, ale ne přímé slunce, které by mohlo rostlinu spálit.
  • Vyžaduje také vyšší vzdušnou vlhkost.
  • Jestliže jej chceme přes léto dát na balkón nebo do zahrady, i tady jej chráníme před přímými slunečními paprsky a před větrem. Zpátky do interiéru jej dáme dřív, než letní teploty poklesnou pod 25 °C . V létě je také třeba vydatněji zalévat (kořenový bal nesmí zcela přeschnout, nesmí dojít k přemokření).
  • Na zálivku volíme dešťovou nebo alespoň odstátou vodou (ne však studenou).
  • Od dubna do srpna přidáváme do zálivky jednou za 14 dní hnojivo (bez obsahu vápníku).
  • V zimě kávovník pěstujeme na světlejším místě s teplotou cca 19 až 20 ° C. Zálivku v tomto období omezíme na minimum.
  • Mladé rostlinky přesazujeme každý rok do humózní mírně kyselé půdy (je možné obohatit ji rašelinou). Starší kávovníky stačí přesadit jednou za několik let.
  • Důležitá je také dobrá drenáž.
  • Kávovník lze rozmnožit semeny, nebo také odebráním částečně dřevitých řízků v jarním období.
  • Budeme-li vrcholky a větvičky zaštipovat, jednak tím regulujeme výšku rostliny, jednak podpoříme rozvětvení a zahuštění koruny, a také zajistíme větší tvorbu květů.
  • Oválné plody obalené lesklou slupkou dozrávají cca za 6 až 9 měsíců, kdy získají oranžovo červenou barvu.