zdroj Pixabay

RECEPTY PŘÍMO ZE ZAHRÁDKY

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Většina zeleniny je už dávno sklizená a uložená v chladné bezmrazé místnosti. Některé druhy zeleniny, kterým zima nevadí, jsou však ještě na záhoně a čekají, až je budeme potřebovat. Večery se prodlužují, a když si připravujeme jídelníček na další den, přemýšlíme, co z naší bohaté úrody ze zahrádky využít – na čem si pochutnat. A věru, je toho dost.

Krémová bramborovo houbová polévka se svítkem

Houby letos nakonec přece jen rostly a jistě jsme si udělali zásobu sušených či mražených těchto lesních pochoutek. Brambory máme ve sklepě, můžeme si připravit vynikající pochoutku.
Co budeme potřebovat
500 g brambor, asi 200 g čerstvých hub (nebo 50 g sušených) – z koření si připravíme 1 až 2 bobkové listy, 1 stroužek česneku, špetku rozmarýnu, trochu tymiánu (nebo majoránky), špetku muškátového oříšku, samozřejmě sůl a mletý pepř (nejlépe čerstvě umletý)
dále si připravíme 500 ml zeleninového vývaru (z kostky), 100 ml smetany na vaření a petrželka na ozdobu
Jak na to
Brambory si očistíme, nakrájíme na větší kostky, dáme do hrnce, zalijeme vývarem a ještě přidáme očištěné a opláchnuté houby, které také nakrájíme. Přidáme bobkový list, stroužek česneku, rozmarýn a tymián. Vaříme, dokud brambory nezměknou. Pak vyndáme bobkový list a tyčovým mixerem rozmixujeme. Přilijeme šlehačku, dochutíme pepřem a muškátovým oříškem.
Svítek
Ještě si připravíme jednoduchý svítek, který z naší „obyčejné polévky“ udělá pokrm pro gurmety. V misce nebo hrnku rozkvedláme vejce se solí, pepřem a moukou – do hustšího těstíčka přidáme nasekaný libeček nebo petrželku. Vlijeme na olejem vymazanou pánvičku a opečeme z obou stran. Stočíme a nakrájíme na nudličky.
Na talíři ozdobíme polévku petrželkou a přidáme svítek.

Jak na sušené houby

Pokud použijeme houby sušené, musíme je alespoň na 30 minut namočit do studené vody, aby ji do sebe nasákly a znovu změkly.
Nebo sušené houby namočíme den předem do jemně osoleného mléka, zakryté dáme do chladničky a ráno budou skoro jako čerstvé.

Proč brambory a proč houby

Brambory jsou bohaté na minerální prvky (nejvíce je v nich obsažen draslík, ale je tu i železo, zinek, vápník, fosfor…), dále tu najdeme vitamíny (například A,B,C).
Houby nám prospívají hned dvakrát – nejdříve naší procházkou po lese a pak i při konzumaci: podporují náš imunitní systém a snižují riziko vzniku rakoviny.