Jaké možnosti nás čekají na pultech marketů či v zahradnictví, co se týče připravených ovocných stromků…jak pracujeme s těmi kontejnerovými a co dělat s prostokořennými…jak připravíme jámu na výsadbu nového stromku…jaké místo a prostor ovocné stromky potřebují…to všechno už víme. Teď bychom se ještě měli podívat na péči a ochranu těchto dřevin.
Péče a ochrana ovocných stromů
Ovocným stromům dopřejeme důležitou ochranu nejen v předjarním období či v době vegetace, ale během celého roku. Znamená to začít už v raném předjaří mycím postřikem, ten musíme stihnout nejpozději do stavu rašení. Jinak by mohlo dojít k zhnědnutí nebo i odpadnutí květů.
Ani v následujícím období péče o ovocné stromy nekončí. Hrozí totiž napadení škodlivým hmyzem nebo bakteriálním či houbovým onemocněním. S ochranou je nutné pokračovat až do opadání květů a během roku postřikujeme dále v 10 až 14 denních intervalech (střídáme ochranné prostředky v závislosti na počasí).
Pokud se budeme během celého roku odborně ošetřovat naše ovocné stromy, odvděčí se nám velkou úrodou zdravého ovoce.
Prořezávání patří k dalším úkolům ovocnáře
Řez je jedním ze základních úkolů, které jsou spojeny s ošetřováním ovocných stromů. Bez prořezávání by nám stromy brzy zestárly, koruna by byla přerostlá, hustá a plody malé. Tvorba koruny je velmi důležitá pro budoucí tvorbu plodů.
Peckoviny (broskvoně, meruňky, slivoně, třešně, višně) řežeme buď později na jaře (v květu – až po odkvětu) nebo během sklizně a těsně po ní (nejpozději do konce srpna). Broskvoním více vyhovuje řez v období květu. Měli bychom vědět, že peckoviny hůř snášejí řez starých a silných větví. A také je nikdy neřežeme v zimním období.
Jádroviny (hrušně, jabloně, kdouloně…) se řežou v předjaří – jde o tzv. zimní řez, který provádíme nejčastěji v únoru a březnu, kdy už skončily velké mrazy.
Skořápkaté ovoce – to jsou ořešák vlašský a líska obecná. Ořešák se řeže jako peckoviny, tedy v době vegetace – nejlépe pozdě na jaře či začátkem léta. Při řezu se snažíme vyhnout vysokým teplotám, které zpomalují hojivé procesy. U lísky, kterou pěstujeme spíš jako keř, postačí řez jednou za 3 až 4 roky, a to v době od února do března.
- ŘEZ STROMŮ
- OŘEŠÁK
- OVOCNÉ STROMY