zdroj Pixabay

V PROSINCI ZAHRADA ZDÁNLIVĚ ODPOČÍVÁ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

I zahrada má vánoční vzhled a náladu v trvalkových záhonech i ve skalce doplňují zimní krásu nejrůznější vánoční dekorace – proutěné, dřevěné, drátěné i skleněné. Na terase červeně svítí větvičky se šípky, lákají zavěšená malá červená jablíčka či ořechy. Dekoraci se jmelím a několika větvičkami jehličnanů ještě zvýrazní cesmína a břečťan. Náladu podtrhne i několik lesklých vánočních koulí a hořící svíčky.

Atraktivní vánoční hvězda

Typickou adventní a vánoční pokojovou rostlinou je také pryšec nádherný, známější pod názvem vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima). Pochází ze Střední Ameriky. Je obzvláště proslulá díky svým červeným a zeleným listům. V prodeji jsou nabízeny i další barvy této krásky – horní listová růžice může být také oranžová, světle zelenkavá, růžová nebo smetanová, bílá či mramorová. Často se zaměňují za okvětní lístky, ale ve skutečnosti jsou to listeny.
V prodejně si musíme nechat rostlinu dobře zabalit, protože je velmi citlivá na chlad. Doma jí vyhovuje teplota kolem 20 °C a také dostatek světla. Zeminu v květináči udržujeme mírně vlhkou. Vánoční hvězdě škodí průvan i horký vzduch z topného zařízení.

Méně známý a nenápadný chvojník

Chvojník (Ephedra) patří mezi rostliny méně známé, je to celkem nenápadný, metlovitý bohatě rozvětvený keř. Patří do třídy jehličnanů, svým vzhledem připomíná ale přesličku. Dorůstá do výšky až 2 metrů a jeho nádhera vyniká právě nyní v zimním období. Je zcela nenáročný, dobře snáší suchou i kamenitou a písčitou půdu, dobře vynikne na skalce, ve vřesovišti, ale zdobí i předzahrádky.

K vánočním rostlinám patří i cesmína

Cesmína (Ilex) také patří k pohádkové vánoční atmosféře, s těmito zimními svátky je spjata odnepaměti. Naši předkové ji uctívali jako symbol zdraví, radosti a štěstí. Právě nyní v zimě přiláká naši pozornost, zaujme nás díky lesklým ostnatým listům a velkému množství červených bobulí. Vysazujeme ji s kořenovým balem nejlépe na jaře do polostínu a mírně vlhké půdy s dostatkem živin. Dobře snáší řez a tvarování.

Kvetoucí čemeřice a vilín

Přestože v prosinci už na zahradě nenajdeme tolik květů jako jindy během roku, lze tu i teď nalézt kvetoucí rostliny, tím víc vynikají a potěší všechny návštěvníky. Můžeme tu vidět třeba zajímavou kvetoucí čemeřici (Helleborus niger “Praecox“), exoticky vyhlížející vilín (Hamamelis mollis) a v teplejších oblastech i světle žluté květy jasmínu nahého (Jasminum nudiflorum) nebo růžové květy kaliny voňavé (Viburnum fragrans), či méně známou půvabnou Méně známý, ale velmi půvabný je i keř, jehož květy jsou dlouhé žluté jehnědy, jmenuje se garrya (Garryho Elliptica), někdy se mu také říká stromovous. Rozkvétá již v listopadu a v zahradě vyžaduje teplejší a chráněné místo.

Dekorativní šišky i jmelí

Také jehličnany mají svou zimní ozdobu – jsou to šišky. Mohou mít různou velikost, barvu i strukturu. Některé ze stromů opadávají, jiné zůstávají a rozpadají se přímo na stromě. Šišky i jejich šupiny se využívají při tvorbě nejrůznějších svátečních dekorací, použít se mohou na věnce, dekorování košů i nádob – výsledek je vždy originální.
Stejně oblíbené a dekorativní je v této době jmelí – od pradávna chránila snítka doma zavěšená před zlem, nemocemi a také přinášela štěstí a klid. Ve sváteční floristice se využívají čerstvé větvičky při výzdobě stolu, do různých váz i nádob, ale nejvíc vyniknou samostatně.