zdroj Pixabay

ZIMA A SNÍH OVLÁDNOU KRAJINU

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Sníh je přirozenou ochranou rostlin. Je dobré se na sněhovou nadílku připravit. Pokud ho dost napadne, nahromadíme si ho na skalky, k solitérním dřevinám, k rododendronům nebo k živému plotu, ale i pod jehličnany a stálezelené keře nebo na záhony k trvalkám.

Sníh může být užitečný i škodlivý

Sníh sice vytvoří rostlinám přirozenou ochranu, ale pokud je mokrý a těžký, může se stát na zahrádce velkým problémem. Stává se nebezpečným především pro sloupovité, ale i pro kulovité formy dřevin, které by mohl poškodit. Proto sloupovité dřeviny před příchodem sněhových nadílek pevně svážeme. A u ostatních tvarů je nutné těžký sníh průběžně setřásat. Bydlíme-li poblíž silnice, nesmíme zapomenout, že většině rostlin škodí posypová sůl.

Něžné zimní zátiší z vřesovců

V zimě také pěkně kvetou vřesovce a vytvářejí zajímavé skupinky. Chceme-li takové zimní zátiší vytvořit, můžeme to zkusit s dlouhověkým a mrazuvzdorným vřesovcem pleťovým (Erica carnea). Je zcela nenáročný stálezelený keř, který pochází z Evropy. Roste poměrně rychle a vytváří krásný bohatě kvetoucí koberec vysoká až 30 cm. Jeho tmavě zelené jehličkovité listy zdobí keřík po celý rok, ale neméně zajímavé jsou i různě barevné zvonkovité květy, ty nás budou těšit od prosince až do dubna. Nejlépe se vyjímá v kombinaci s miniaturními dřevinami, cibulovinami i nižšími okrasnými travinami
Vysadíme ho na slunné stanoviště, vyhovuje mu půda spíš sušší, mírně jílovitá, osvědčilo se přidat při výsadbě do substrátu i písek. První roky je pro něj důležitá zálivka (především v letních horkých dnech). Aby dobře kvetl, potřebuje po odkvětu jarní řez.

Zajímavé zimní dekorace

Něhu a zajímavost vnesou do zahrady také drobné přírodní dekorace, které si můžeme sami zhotovit a pak rozmístit. Postačí například košík (proutěný či drátěný) naplněný hezkými šiškami nejrůznějších stromů. Použít můžeme také mech nebo kůru. Vyjímají se v popředí stálezelených rostlin, před břečťanovou stěnou apod. Dekorace by měly vždy harmonizovat se stylem zahrady a mít spíše přírodní charakter.
Skladbu použitých přírodnin můžeme podle nálady a možností během zimy obměňovat. Půvabnou ozdobu mohou tvořit i nejrůznější krmítka pro ptáky, které jsme si už v létě či na podzim připravili.

Krvavě rudé větvičky svídy

Nejen listy, jehličí či květy mohou zdobit zimní zahradu. Jednou z nejzajímavějších opadavých dřevin, která upoutává barevnou kůrou je svída bílá (Cornus alba) nebo svída krvavá (Cornus sanquinea). V zimě je tento opadavý keř nepřehlédnutelný právě díky korálově červeným větvím. Může dorůst i více než 3 metrů. Vyniká před pozadím z tmavších jehličnanů či před živým plotem. Vyžaduje mírně vlhkou, ale propustnou půdu a místo na slunci, důležitý je také každoroční hluboký jarní řez (až 10 cm od země).