zdroj Pixabay

ZIMA NA ZAHRADĚ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

 A je tu zima. V zahradě zavládl klid, celá se zahalila do šedého studeného oparu. Na rostlinách se objevila jinovatka, aby dokreslila zimní přírodní náladu, občas vše se objeví zatím jen jemný sněhový poprašek. Ale i v této době je může být naše zahradní království atraktivním místem. Zajistí to především jehličnany a také stálezelené dřeviny.

Řez dřevin v zimě

Pokud nemrzne a je hezké počasí, můžeme prořezávat husté okrasné keře. Teď když opadaly listy, je vidět dobře vnitřek keře i uspořádání větviček. Odstraníme nemocné, polámané i staré – ty všechny zbytečně zahušťují vnitřní část. Větší rány raději ošetříme štěpařským voskem. Větvičky necháme na spálení, nebo je rozdrtíme v drtiči zahradního odpadu a vhodíme na kompost.

Před mrazy zahradu přikryjeme

Sledujeme pravidelně předpovědi počasí a při slibovaných prudkých poklesech teplot raději choulostivější rostliny chráníme krytem. Na skalky i vřesoviště použijeme chvojí. Okrasné traviny dobře svážeme, aby se ke kořenovým krčkům nedostal sníh, ochráníme je tak před nebezpečným přemokřením. Stálezelené dřeviny, ale i mladé jehličnany a popínavé růže obalíme třeba  do bambusových rohoží. Postaráme se i o exotické okrasné rostliny a stejně tak potřebují ochranu i stromkové růže – použijeme na ně například jutovinu nebo netkanou textílii.

Zimní péče o pokojové rostliny

Také rostliny, které pěstujeme v interiéru, mají nyní v zimě období vegetačního klidu, neznamená to však, že bychom na ně měli zapomenout. Naopak potřebují teď více naší péče.  Zaléváme je sice méně – voda musí být odstátá a mít pokojovou teplotu. Pokud máme některé právě kvetoucí rostliny, přihnojíme je jednou za dva týdny. Při větrání chráníme pokojové rostliny před průvanem, před studeným i horkým vzduchem z tepelného zdroje. Rostliny se silnějšími většími kožovitými listy postřikujeme vodou z rozprašovače, můžeme je také občas osprchovat vlažnou vodou. Pravidelně také kontrolujeme zdravotní stav rostlin, abychom mohli včas zasáhnout proti škůdcům či zabránit případnému šíření chorob.

Advent a Vánoce na terase či na balkóně

Sváteční atmosféru si můžeme vykouzlit i na balkoně nebo na terase. Stačí sem umístit některé jehličnany či stálezelené dřeviny, které pěstujeme v nádobách. Zavěsíme jmelí, koule z přírodního materiálu (mechové, proutěné), přidáme i nějakou vhodnou vánoční dekoraci. Připravíme krmení pro ptáčky. Atmosféru doladí mihotající světlo svíčky nebo lucerničky.