zdroj Pixabay

KALENDÁRIUM *ČTVRTÝ TÝDEN * 20. 01. – 26. 01. 2020

In Poradna by walsla

Čtvrtý týden začíná připomenutím svatého Fabiána a Šebestiána, s nimiž podle prastarých pranostik přichází ta opravdová zima, protože Fabián je prý zimy pán. A také se prý: Stromy se dají prořezávat jen do svatého Fabiána a Šebestiána.

Čtvrtý týden začíná fabiánskou pálivou zimou

20. leden – sv. Šebestián, sv. Fabián, Ilona
Jméno Ilona má ugrofinský původ – v maďarštině je odvozeninou řeckého jména Helena. V ČR žije více než 20 tisíc Ilon – jednou z nich je například známá zpěvačka Ilona Csáková.
Fabiánská zima pálí.
Když přichází Fabián se Šebestiánem, je možno ve stromech zaslechnout novou mízu.
20. ledna je také den povědomí o tučňácích – nelétavých ptácích žijících v chladných oblastech přizpůsobených k lovu a potápění ve vodě.

21. leden – Anežky Římské, Albena či Běla, Bianka, Géza nebo také Gejza
Slovanské jméno Běla souvisí s francouzskou Biankou tj. „bílá, čistá“. Zatímco Géza či Gejza k nám přišlo z Turecka a žije jich v naší republice asi 21.
Svatá Anežka když laskavá, vypustí skřivana z rukáva.
21. ledna je také určen jako den objímání – objetím zcela určitě potěšíme rodiče, přátele … zkusme to. A možná můžeme zapomenout na poslední dobou tolik připomínané „harašení“ či „obtěžování“.
22. leden – sv. Vincenc, Slavomír i Slavomíra, Slávek, Slavomil nebo také Slavomila, Dorian, Chrudoš, Mnata, Mnislav
Slávkové mají původ docela jistě slovanský. Zatímco Dorian pochází z řečtiny – je to jméno postavy z románu irského autora Oscara Wilda „Obraz Doriana Graye“.
Když se Vincenc sluní, víno sudy plní.
Na svatého Vincence seď doma u pece.

Zdeněk je oblíbené jméno

23. leden – Zasnoubení Panny Marie, Zdeněk, Raimund, Ramon, Bertram Zdeněk i Zdenek nebo Zděnek jsou podoby ze staroslovanského jména Zdeslav, což znamená „zde je slavný“. U nás je známých Zdeňků opravdu mnoho. Vzpomeneme si na vynikajícího malíře, grafika Zdeňka Buriana, ale také na skladatele Fibicha, spisovatele Jirotku, režiséra Z. Podskalského, vynikajícího režiséra, spisovatele i herce Zdeňka Svěráka, hudebního vědce Mahlera…
Na Zasnoubení Panny Marie zima největší je.
24. leden – sv. Timotej, Milena, Amanda
Milena znamená „milý“, „milující“ a pochází z latinského Amanda.
Svatý Timoteus přemýšlí, kde nechal vůz.

25. leden – Obrácení svatého Pavla, Miloš, Milouš i Miloň nebo Milík či Milota, Milutín, Amand, Amát, Cedrik nebo také Sedrik, Saul, Šavel
Na Pavla obrácení i zima se promění – buď popustí, nebo zhustí.
Slunce na den Pavla obrácení značí obilíčka rozmnožení.
26. leden – sv. Polykarp, Titus, Zora či Zoran, Danica, Aurora, Zoroslav i Zoroslava, Slaviboj nebo Slavoboj a také Slavibor, Žarko
Od roku 1953 je tu také Mezinárodní den celníků.
Na svatého Polykarpa plná sněhu každá škarpa.