zdroj redakce

KVĚTÁK – ZELENINA ZE ZAHRÁDKY NA NAŠEM STOLE

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Během zimního období je nutné pravidelně kontrolovat uskladněnou zeleninu. Pozorně prohlížíme své zásoby, odstraníme poškozené kusy. Brambory doma jistě máme, připravíme nebo koupíme další ingredience… a můžeme přemýšlet, jak vylehčit jídelníček po dnech hodování. Receptů se nabízí opravdu hodně…a vynikajících. Zkusme třeba známou a oblíbenou zeleninu: květák.

Zapečený květák s bramborami a smetanou

Květák je považován za nejchutnější a nejstravitelnější brukvovitou zeleninu. Je zdrojem vitamínů, minerálů i stopových prvků. Je doporučován při dietách, reguluje průchodnost střev, zmírňuje problémy s oběhovou soustavou i se srdcem.
Nejčastěji se setkáme s obalovaným květákem… Zkusme si ale připravit jednoduchý a chutný oběd: zapečený květák. Zapéct se dá spoustu věcí a kombinace květák – sýr – brambor může být pro nás ta pravá.

Co budeme potřebovat
1 větší květák (asi 1000 g), 800 g brambor, 100 g čedaru (ale můžeme použít i jakýkoliv oblíbený tvrdý sýr), 250 ml smetany ke šlehání, 200 g slaninu nebo anglické slaniny, 2 velké cibule, olivový olej, sůl, pepř

Jak na to

  • Oloupeme brambory (komu nevadí slupka, dobře je umyje a loupat nemusí) a nakrájíme je stejně jako cibuli na silnější plátky.
  • Brambory osolíme, zalijeme vařící vodou a vaříme.
  • Vařit dáme i květákové růžičky.
  • Omyjeme květák a rozdělíme na menší růžičky.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky.
  • Nastrouháme si čedar (případně jiný sýr).
  • Na pánvi si zatím rozpálíme olej a slaninu na něm opečeme do křupava.
  • Přidáme kolečka cibule a mírně za stálého míchání opékáme do změknutí.
  • Uvařené brambory a květák slijeme.
  • Začneme vrstvit do zapékací mísy:  Vrstvu brambor, mezi jednotlivá kolečka přidáváme květákové růžičky – osolíme, opepříme a přidáme směs slaniny a cibule. Posypeme strouhaným sýrem, pokapeme smetanou a pokládáme další vrstvu.
  • Pak pečeme v troubě vyhřáté cca na 200 °C asi 30 minut.
  • Porce zapečeného květáku dáme na talíř a ozdobíme zelenou petrželkou. Jako přílohu podáváme zeleninový salát.

Příště můžeme použít kombinaci květáku a brokolice. Získáme krásnou barevnost i novou chuť.