Syrové brambory nejsou pro člověka příliš stravitelné, to však neplatí o jejich šťávě. Ta sice nemá relativně žádnou chuť, zato však má velkou ozdravnou moc. Bramborová šťáva obsahuje velké množství vitamínů a to i ve slupce. Je to především tolik vyhledávané a tolik potřebné C, ale také důležitý vitamín B. Dále tu najdeme vlákninu, bílkoviny, minerální látky (například draslík, hořčík, fosfor, vápník…).
Jak si šťávu připravíme
Zralé brambory oloupeme a omyjeme ve studené vodě. Dobře se ujistíme, že jsme z nich odstranili všechny černé skvrnky, a hlavně zelená místa na slupce – tyto defekty totiž obsahují zvýšené množství toxických látek. Šťávu pak získáváme z odšťavňovače. Možná nás překvapí, že bramborová šťáva nemá žádnou chuť. Také proto je ideální smíchat ji například se šťávou z mrkve, okurky, červené řepy… nebo třeba přidáme kokosovou vodu. Je ideální ingrediencí do smoothies, přidávat k ní můžeme i nejrůznější zdravé bylinky – vynikající je například kopřiva, šalvěj…
Pravidelná konzumace a zdravotní účinky
Minerály a vitamíny jsou důležité pro fungování celého našeho těla. Pokud budeme brambory a hlavně jejich šťávu konzumovat pravidelně, můžeme se těšit na zlepšení našeho zdravotního stavu. Existuje mnoho důvodů, proč pít bramborovou šťávu, protože ovlivňuje kladně mnoho funkcí našeho těla, pomáhá s nejrůznějšími problémy a také zlepšuje naši imunitu.
Zdravé srdce a cévní systém – pozitivně působí na náš kardiovaskulární systém – bramborová šťáva zvýší krevní oběh v celém těle.
Ledviny – šťáva příznivě působí na ledviny a je vynikajícím doplňkem při léčbě jakéhokoliv jejich onemocnění. Dokáže zabránit tvorbě kamenů v močových cestách i srůstům v močové trubici, které jsou tak často provázeny bolestivými stavy.
Trávení – protože je bramborová šťáva alkalická, je ideální pro zklidnění trávicího traktu. Pomůže při léčení poruch trávení i při přebytku kyselin v těle. Je vynikající na podrážděný žaludek a střeva, pomáhá při žaludečních vředech, a dokonce působí preventivně proti jejich vzniku.
Zdravé kosti a klouby – díky protizánětlivým účinkům a schopnosti odplavovat z těla kyselinu močovou pomáhá při artritidě i u dalších bolestí kloubů či bolestí zad. Šťávu začneme pít hned při prvních projevech artritidy.
Protizánětlivé účinky – využijeme především při zánětlivých onemocněních, například zánětů střev, pochvy či močového měchýře, ale i při problémech se slinivkou …
Detoxikace – bramborová šťáva nám dokáže detoxikovat celé tělo. Ozdraví ledviny i játra, ale také žaludek.
Redukční dieta – šťávu můžeme využít při hubnutí. Stačí ji pít dvakrát denně, pijeme 1 pohár každé ráno a večer zhruba dvě hodiny předtím, než jdeme spát.
Pokožka – bramborová šťáva má uklidňující účinky na podrážděnou pokožku, je vynikající na ekzémy a akné.
Cholesterol – dokáže snižovat hladinu cholesterolu, a tím obecně zlepší náš zdravotní stav. Je vhodná také pro diabetiky.
Protirakovinové účinky – bramborová šťáva je vhodná jako podpůrný prostředek k léčbě nádorů, prokazatelně zastavuje růst rakovinných buněk.
- BRAMBORY
- BRAMBOROVÁ ŠŤÁVA
- ZDRAVÍ