zdroj Pixabay

JAK NA ŘEZ DŘEVIN

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Všeobecně se uvádí jako nejvhodnější doba pro řez většiny dřevin koncem období vegetačního klidu, tedy únor a březen, případně říjen až prosinec – podmínkou však je, že nesmí panovat silné mrazy, které by stromům při řezu  ublížily. Okrasné dřeviny prořezáváme, aby rostly hustěji, zatímco ovocné stromy, aby dobře rodily. U všech druhů však platí, že je třeba co nejdříve odříznout větve nemocné, poškozené…

Výchovný řez

Výchovný řez se dělá u ovocných stromků hned v začátku, v prvních letech po výsadbě, kdy je třeba založit korunku z vrcholových výhonů. Napřed si vybereme vhodné výhony, dbáme, aby byly pravidelně rozmístěny po obvodu kmínku, a pak z nich tvarujeme korunku. Jestliže některý výhonek směřuje do středu korunky, je třeba jej odstranit. Jednoleté výhonky koncem jara (ale před rašením) zkrátíme o 1 třetinu. Také při tomto řezu by mělo očko zůstávající na výhonu směřovat ven z korunky, z něho pak na jaře začne vyrůstat nový výhon. Řez provádíme asi 1 cm nad očkem (chráníme tím očko, aby nezaschlo). Ránu po řezu ošetříme štěpařským voskem nebo stromovým balzámem.

Tvarovací řez

Ten se dělá hlavně u okrasných dřevin a také živých plotů. Provádí se v době vegetace, a abychom dosáhli skutečně pravidelného a požadovaného tvaru dřeviny, můžeme jej i několikrát opakovat. První tvarovací řez uděláme, když už začínají nové mladé přírůstky dřevnatět. Je třeba vystihnout dobu, kdy přestanou mladé výhonky přirůstat a začnou vyzrávat – protože pak zůstane tvar dřeviny dlouho pravidelný. Pokud bychom řezali příliš brzy, výhony velmi rychle znovu narůstají.
Poslední tvarovací řez děláme koncem léta (srpen, září). Plot si udrží pěkný tvar dlouho do zimy, a navíc pak není nutný předjarní tvarovací řez. (Ten uděláme jen pokud jsme něco v předchozím období zanedbali, nebo chceme-li dřeviny zmladit.) V řezu pokračujeme až na nových výhonech.
Živé ploty, je-li to nutné, stříháme i hodně hluboko, záleží na druhu rostliny (větší rány bychom měli ošetřit).

Řez prosvětlovací a zmlazovací

Pravidelný prosvětlovací řez pomáhá udržovat starší stromy. Koruna stromu musí zůstat přiměřeně hustá, aby ovocný strom dobře plodil a zároveň abychom se k jeho plodům dobře dostali. Zatímco základní řez děláme v období vegetačního klidu, udržovací řezy můžeme u jádrovin dělat i v době vegetace (když sklidíme plody). Řežeme co nejméně, protože příliš silné zkrácení vyvolá bujný nárůst nových výhonů, ale začátek plné plodnosti oddálí. A pravidlem je, že čím hlouběji výhony seřízneme, tím více a bujněji budou přirůstat.
Takže prosvětlovací a udržovací řez prosvětluje korunu stromu, při tom redukuje přehuštěné větve a současně odstraňuje větve nemocné a suché. A řez zmlazovací je dost hluboký, nemusí však být nutný, pokud pravidelně prosvětlujeme a udržujeme.

Správný řez

Jak by mělo vypadat správné provádění řezu? Řežeme či stříháme hned za límečkem větve odshora šikmo dolů. Velké a těžké větve odřezáváme postupně (nikoliv naráz), aby se neulomily či nerozlomily. Při řezu vždy vybereme hlavní výhonek – ten zkrátíme a ostatní konkurenční výhonky odstraníme. Vybíráme tři až čtyři hlavní větve tak, aby byly rovnoměrně uspořádány kolem hlavního výhonku. Ostatní větve, stejně jako všechny výhonky, které rostlou dovnitř nebo výhonky svislé, odstraníme.