zdroj Pixabay

KATALPA NÁM POSKYTNE PŘÍJEMNÝ STÍN

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Možná ji potkáváme v zámeckých zahradách či městských parcích a přemýšlíme, jak se tento nádherný strom jmenuje. Nejdříve si asi všimneme její kulaté koruny, která se stále úhledně rozrůstá. Žádný výhon, žádná větev, nic netrčí ven, vše je souměrně upraveno. Překvapí nás velké listy, krásné květy, zajímavé plody a příjemná vůně. Postupem času si našla své obdivovatele a dnes ji najdeme jak ve větších, tak i v menších zahradách.

Katalpa – nápadná vonící dřevina

Katalpa (Catalpa) je nápadná, exoticky působící dřevina, která může dosáhnout do výšky 12 až 18 metrů (šířka od 6 do 12 m). V mládí roste dosti pomalu (po 10 letech je vysoká jen něco kolem dvou metrů). Pochází sice z teplých oblastí Ameriky, Indie či Asie, ale pro svou zajímavou neobvyklou krásu je pěstována i v mírných oblastech.
Má kratší světle hnědý nebo načernalý kmen, její spodní větve sahají až na zem, ale pod svěží světlou korunou roste tráva. Vyniká svými charakteristickými svěže zelenými listy a plody. Velké listy (až 25 cm) bývají srdčité nebo oválné a zůstávají na stromě dlouho do zimy. Jejich barva je světle zelená, na spodní straně jsou mírně chlupaté. Atraktivní jsou i odrůdy, které mají listy žlutozelené. Katalpa má také velmi nápadné květy v jemných bílých, narůžovělých barvách. Vybrat si můžeme i mezi vyšlechtěnými odrůdami, které nás ohromují záplavou květů žlutavých, purpurových či fialových. Začíná kvést až po několika letech, kvete v červnu a červenci (někdy se objeví květy ještě jednou – v září) a všechny květy vydávají jemnou vůni.
Plodem jsou podlouhlé hnědavé lusky – pukavé tobolky dlouhé od 20 do 50 cm, s několika semeny.

Katalpa patří mezi náročné dřeviny

Pokud se nám katalpa zalíbila, stačí zajít do zahradnictví a mladý stromek si koupit.
Na půdu není tato dřevina náročná, potřebuje jen hlubokou, dobře propustnou a bude nám vděčná za živnou půdu. Musíme jí vybrat slunné místo.
Je to rostlina, která snese i současné znečištěné prostředí měst, odolává i mrazům (mrazuvzdornost až do cca mínus 28 °Celsia).
Umístíme ji jako solitéru, která na sebe bude poutat pozornost návštěvníků naší zahrady. Kultivar „Nana“ se uplatní i na menších plochách, na dvorech i v předzahrádkách.