zdroj Pixabay

MUNGO SE TĚŠÍ STÁLE VĚTŠÍ POPULARITĚ

In Recepty, Zelenina by walsla

Mungo fazolky se v poslední době těší zvýšené popularitě. V obchodech nám nabízejí fazolky celé i půlené, loupané i naklíčené. Nejčastěji se u nás setkáváme právě s naklíčenými fazolkami, které jsou vhodné do salátů, případně i na přípravu polévek. Ale existuje i velké množství zajímavých receptů na přípravu mungo fazolek. Chutnat nám budou vařené i ty naklíčené syrové. Pokud se rozhodneme je vyzkoušet, určitě budeme překvapení jejich báječnou chutí.

Pikantní mungo fazole

Co budeme potřebovat
500 g mungo fazole, 100 ml oleje (nejlépe olivového), 200 ml vody, 150 až 200 g italské nebo anglické slaniny, 5 stroužků česneku, 1 plechovka malých rajčátek, 5 lžic chilli omáčky na dochucení špetka soli, čerstvě mletého pepře a alespoň 2 špetky pikantního kari

Jak na to
Mungo fazole necháme přes noc namočené ve vodě. Druhý den si je uvaříme – doba varu je jen krátká, postačí 10 minut, dáváme pozor, aby se nám nerozvařily. Na pánvičku si dáme olej a osmahneme na něm slaninu, kterou jsme rozkrájeli najemno. Oloupeme česnekové stroužky a přidáme ke slanině. Chvilku restujeme a pak přihodíme rajčata z plechovky. Prohříváme a ochutíme solí a pepřem. Dobře promícháme, zmírníme var a přidáme uvařené fazolky. Směs ochutíme kari a chilli omáčkou, podlijeme 200 ml vody a ještě 2 minutky povaříme.
Pikantní fazolky mungo podáváme teplé jako hlavní chod. Pochutnáme si i večer na studených, anebo jimi můžeme vyzkoušet plnit tortilly.

A ještě vynikající salát z klíčených fazolek

Co budeme potřebovat
100 g mungo fazolek, půl hlávky římského salátu, 1 celá červená paprika 1 lžíce vinného octa s estragonem, mořská sůl

Jak na to
Několik dní předem (alespoň 2 až 5 dní) necháme v nakličovacích miskách nebo v PET lahvi naklíčit mungo. Nakrájíme papriku a římský salát na menší kousky a vhodíme do připravené salátové mísy. Přidáme mungo, olej a ocet, jemně osolíme a vše dobře ale opatrně promícháme.
Salát můžeme podávat k hlavnímu jídlu, nebo si na něm pochutnáme samostatně s pečivem.