zdroj Pixabay

VLAŠTOVIČNÍK – MAST A TINKTURA

In Bylinky, Poradna, Recepty by walsla

Pozitivní účinky vlaštovičníku jsou známé již z doby antické, kdy se tato zajímavá bylinka používala i k léčení žloutenky. Pokud ji chceme využít v domácím léčitelství, musíme být opatrní, protože přece jen patří i mezi rostliny jedovaté. Bylinku bychom měli sbírat v době květu – tedy od května do června. Pokud budeme sbírat i kořeny, pak počkáme na podzim nebo případně na začátek jara.

Vlaštovičníková mast

Mast je známá svými antibakteriálními a antimykotickými účinky. Pomáhá při bolestech a chrání před infekcí. Používá se na lupénku, papilom, bradavice, kuří oka, kožní lišej, silné ochlupení, plísně nehtů…nanášíme ji na postižené místo i několikrát denně. (Pokud nemáme možnost si mast připravit, můžeme se zeptat v lékárně, kde nám mohou nabídnout několik druhů mastí z vlaštovičníku.)

Co budeme potřebovat
1 celá rostlinka vlaštovičníku (i s kořenem)
Jako masťový základ můžeme použít například: kokosový olej, nesolené škvařené sádlo, vazelína z lékárny, lanolin. Přidat lze také 10 kapek Tea Tree, včelí vosk 15 až 20 g.
Jak na to
Můžeme si zvolit jeden z doporučovaných způsobů – záleží na nás.
*Masťový základ rozpustíme nejlépe ve vodní lázni a pak do něj přidáme nakrájený vlaštovičník. Necháme macerovat 12 až 24 hodin. Druhý den přelijeme přes jemné plátýnko nebo gázu.
*Někdo upřednostňuje používat na výrobu masti vlaštovičníkovou šťávu nebo tinkturu, která se za tepla (aby se odpařil líh) přidává k masťovému základu. 2 lžíce drogy a 100 ml lihu opatrně vaříme na malém ohni, dokud se objem nezmenší na polovinu. Pak scedíme a smícháme s masťovým základem. Poměr by měl být 1 : 4.
Do hotové směsi můžeme ještě přidat několik kapek éterického oleje Tea Tree (cca 10 kapek na 100 gramů mastičky).
Podle potřeby lze regulovat konzistenci masti přidáním včelího vosku či roztavené pryskyřice (například z jedle), mícháme až do rozpuštění. Mastičku uchováváme v chladu.

Vlaštovičníková tinktura

Celou rostlinu (i s kořenem) nakrájíme cca na půl centimetrové kousky (nebo 2 lžíce sušené drogy), dáme do sklenice a doplníme čistým alkoholem (100 ml). Necháme za občasného protřepání louhovat 3 týdny na okně. Pak scedíme a můžeme užívat: 2 – 3 krát denně, 10 až 15 kapek s trochou vody.