zdroj Pixabay

CO DĚLÁ ZAHRÁDKÁŘ V ÚNORU

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Únor bílý pole sílí. Jenže s tím sněhem to není tak jednoduché, pro toto období jsou charakteristické velké výkyvy teplot – únorové počasí přináší změny od dnů mrazivých, chladných, deštivých, až po větrné bouře s vlastním názvem… ta poslední měla krásné jméno: Sabina. Zahrádkář prostě musí být pořád ve střehu. Podle vývoje počasí se pak rozhodujeme, jaké práce budeme postupně v zahrádce realizovat.

Únorové kontroly ovoce i zeleniny

Pravidelně kontrolujeme uskladněné ovoce a postupně je konzumujeme. Odstraňujeme plody, které byly napadeny hnilobou. Větráme prostory a udržujeme je v potřebné vlhkosti. Stejné kontrole podléhá i zelenina, ta je náchylná hlavně na velké změny teploty (silné mrazy a náhlá oteplení jí škodí). Prohlížíme, zda nenamrzla nebo nevyschla nebo naopak nezačala rašit na úkor chutě i kvality. Před znehodnocením můžeme naše zásoby chránit vhodným konzervováním zeleniny.

Nesmíme zapomenout ani na květiny

Jiřiny, begónie, muškáty, které jsme na podzim uložili na přezimování, také prohlédneme. Nalezneme-li ohniska hniloby a plísně, hned je odstraníme. Pokojové květiny zaléváme podle potřeby, u některých však můžeme začít s přihnojováním. Nezapomeňme, že je stále ještě doba vegetačního klidu, která trvá až většinou až do konce března.
Cibuloviny, které jsme si určili k rychlení (tulipány, hyacinty) přeneseme do teplejšího prostoru, aby do března vykvetly.

Řez ovocných dřevin

Jestliže noční teploty už neklesají pod mínus 10 stupňů Celsia, můžeme začít s řezem jabloní, hrušní a také drobného ovoce. Avšak řezy peckovin, meruněk a broskví se dělají až v pozdějším termínu – na začátku vegetace, kdy se už budou rány ovocných stromů dobře hojit. Naproti tomu rybíz a angrešt vyhánějí velmi brzy, proto je řežeme nejpozději začátkem února. A pokud je počasí příznivé, můžeme prořezávat i okrasné stromy a keře, které ještě v této době nemají vyvinuté pupeny. Týká se to například šeříku, zlatice (většinou se jí nesprávně říká zlatý déšť) či okrasných slivoní. A máme-li na zahrádce stromy odumírající, staré, neplodící (které už nejsou vhodné pro roubování), odstraníme je.

Vitamíny jsou v zimě důležité

V hlubších nádobách si můžeme vypěstovat první vitamíny. Využijeme k tomu zeleninu (například pažitku, nať petržele, celeru, cibule, šalotky). V mělkých miskách začínáme rychlit vynikající řeřichu. A vitamíny si přineseme i ze záhonů, na kterých jsme si nechali růžičkovou kapustu projít mrazem.