zdroj Pixabay

PŘEVISLÁ VOŇAVÁ ROZMARÝNA

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Oblíbená rozmarýna pochází ze Středomoří a její voňavé jehličkovité listy se používají jak suché, tak i čerstvé. Jsou součástí nejrůznějších bylinkových směsí, především však známé provensálské. Můžeme ji pěstovat na bylinkovém záhonu, v květináči na terase či balkóně anebo v okenním truhlíku. Rostlina příjemně aromaticky voní, dobře vypadá a vyžaduje jen minimální péči.

Rozmarýn lékařský

Název stálezelené rostliny rozmarýn lékařský nebo také rozmarýna (Rosmarinus officinalis) pochází z latiny a znamená „mořská rosa“. Je to vytrvalá velmi aromatická bylina, která se využívá se jako koření při přípravě nejrůznějších jídel, ale také jako léčivka, jejíž účinky znaly už naše babičky. Má keřovitý růst a může dorůst až do výšky 2 metrů. Našedlé rozvětvené stonky dole dřevnatí. Úzké jehlicovité listy rostou hustě. Na přelomu jara a léta je obsypána drobnými modravými kvítky, některé kultivary mohou mít barvu i bílou či růžovou. Celá rostlina výrazně voní, obzvlášť když ji rozemneme mezi prsty.

Převislý rozmarýn

Stále zelená, lehce převislá rozmarýna (Rosmarinus officinalis ‘Prostratus‘) má osobité kouzlo a vynikne v závěsných koších. Je oceňována jak pro svůj krásný vzhled, tak i pro léčivé účinky. Dorůstá do výšky pouhých 10 až 20 cm. Kvete jemnými světle modrými či fialovými drobnými kvítky od pozdního jara až do podzimu (od června až do listopadu).

Vyžaduje jen minimální péči

Vysazujeme ji začátkem března nebo pak až koncem listopadu.
Stanoviště pro ni najdeme polostinné nebo slunné. Mělo by být teplé, chráněné (nejlépe u zdi) a dobře odvodněné. Daří se mu i ve vhodných přenosných nádobách, velmi dobře se vyjímá v starém hliněném hrnci.
Ani na půdu není náročná, nejlépe by měl být písčitá, zásaditá, stačí i chudá, kde nehrozí přemokření.
Zálivka jen mírná – kořenový bal by neměl vyschnout, což by rostlinu výrazně poškodilo, stejně jako trvalejší přelití. Pěstujeme-li rozmarýn v nádobě, postavíme ji na kameny, aby přebytečná voda mohla odtékat.
Řez bychom měli dělat každoročně, abychom se vyvarovali zdřevnatění spodní části rostliny. Také odstraňujeme všechny zmrzlé výhonky.
Ochrana před zimou a vlhkem – protože rozmarýn není zcela mrazuvzdorný (snáší teploty maximálně do mínus 5 °C), je lepší připravit jej na zimu – větvičky přikryjeme listím či textilií, zakryjeme i půdu. Dobře musíme ochránit i nádobu; ovineme ji třeba kokosovou výztuží, pytlovinou, novinovým papírem… a pevně přivážeme
Množení je možné buď bylinnými vrcholovými řízky nebo semeny, které vyséváme v únoru.
Využití – květy i listy jsou po usušení vhodné jako koření. Čerstvé listy můžeme sklízet po celý rok, nejvoňavější jsou těsně před rozkvětem.