zdroj Pixabay

KAKTUS I DO NAŠÍ ZAHRÁDKY

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Kaktusy pěstujeme v našich podmínkách v bytě či za oknem, protože jim nesvědčí náš mráz ani vlhko. Kaktusáři se pyšní svými výpěstky a kontrolují každý přírůstek…ven s nimi ale nemohou. A přece existuje výjimka – kaktus opuncii můžeme pěstovat celoročně venku, stanou se perlou naší zahrádky a na záhonech jistě zaujmou každého návštěvníka.

Opuncie pochází z Mexika

Opuncie (Opuntia) nebo také nopál z čeledi kaktusovitých pochází z Ameriky, a to z oblasti od Kanady až k Ohňové zemi na jihu Jižní Ameriky. Ale začátek jejího pěstování spadá do doby před 9 tisíci lety v Mexiku. Severoameričtí indiáni pěstovali opuncie pro svou obživu. Plody jedli jako zeleninu za syrova, ale i sušené, vařené či smažené. Po objevení Nového světa začátkem 16. století se opuncie dostaly do Středozemí a postupně i do ostatních částí světa.
Je to sukulentní rostlina s bohatým kořenovým systémem. Nadzemní základní část opuncie je plochá a skládá se z mnoha na sebe navazujících také většinou plochých dílků. Ve větších starších bývají trny, mladé se používají jako zelenina. Rostlina má většinou žluté květy, ale mohou mít i odstín červený až červenofialový.

Stanoviště a substrát opuncie

Pěstování opuncií je poměrně jednoduché – pokud splníme několik podmínek.
Základem úspěchu je zvolit správný druh; a známe jich na dvě stě. Mohou být poléhavé, keřovité některé rostou i jako stromy. Pro nás je nejdůležitější vybírat podle našeho klimatického pásmu, mnohé opuncie snesou teplotu okolo mínus 7 °C, a některé jsou schopny přečkat i mínus 23 °C.
Opatrně také vybíráme stanoviště. Pro opuncii najdeme jižní stranu bez zastínění, ideální je pro ni svažitý terén. Abychom ji chránili před velkými dešti, volíme klidnější chráněné stanoviště. (třeba pod přesah nějaké stříšky).
Opuncie vyžaduje písčito-štěrkovitý substrát a na dno dáme dostatečnou drenáž. Vyplatí se odebrat zeminu do hloubky asi 60 cm – vytvořit drenážní vrstvu z hrubého štěrku (asi 20 cm vysokou). Na drenáž položíme černou netkanou textilii, který zabrání pronikání zeminy. Pak teprve dámě pěstební substrát, který se bude skládat (v poměru 1 : 1) z dobře uleželého kvalitního kompostu a kamenné drtě, škváry, štěrku…

Výsadba

Kaktusy se vysazují na jaře (od druhé poloviny května a ještě v červnu). Po výsadbě dáme na povrch substrátu ještě jednu drenážní vrstvu – asi 2 cm štěrku. Zalévá se jen mírně, až když substrát zcela proschne. Zralé plody mnohých opuncií jsou velmi chutné, jedí se syrové, dobře vychlazené, ale mohou se využívat i k výrobě šťávy, džemů či pálenky.