zdroj Wiki

KALISIE A DOMÁCÍ ELIXÍRY

In Bylinky, Poradna, Recepty by walsla

Kalisie se užívá na nejrůznější onemocnění od alergie, přes bolesti pohybového aparátu, po obávanou Alzheimerovu nemoc,  Parkinsonovu chorobu či roztroušenou sklerózu. Ale pomáhá i při arytmii, migrénách i dalších bolestech hlavy, zlepšuje imunitu i špatně hojené rány, vypořádá se s nachlazením či nesprávnou funkcí štítné žlázy… Potřebujeme Je to až neuvěřitelné, ale proč si to nevyzkoušet – kalisie je rostlina běžně dostupná.

Elixír zdraví a mládí

Pro přípravu tohoto zázračného domácího léku používáme horizontálně rostoucí oddenky s kolénky, které bývají v pravidelných rozestupech. Používáme jej na podporu pevného zdraví a také jako prevenci ve chřipkovém období. Proti onemocnění užíváme 2 a 3 polévkové lžíce ráno a také večer.

Jak na to
Budeme potřebovat oddenky kalisie, plastový sáček, ½ litrová nádoba, kvalitní destilát (může to být domácí pálenka jako slivovice, hruškovice apod. nebo třeba vodka).
Od matečné rostliny odstřihneme horizontálně rostoucí oddenky a vložíme je do plastového sáčku. Uložíme na 14 dní do ledničky, kde se působením chladu ukládají léčivé látky do kolének. Po dvou týdnech je kumulace dokončena. Takto připravené oddenky nakrájíme ostrým nožíkem na dřevěném prkénku na malé kousky tak, že odřízneme dílky s kolénky – kolénko bude ve středu a po jeho stranách zůstanou malé části oddenků. Do připravené půllitrové nádoby vhodíme 15 až 20 kolének (můžeme je ještě jemně pomačkat třeba vidličkou) a zalijeme je alkoholem. Nádobu uzavřeme a uložíme na 2 týdny do temna a chladu. A pak je už výluh připraven k užívání. (Kousky oddenků v něm můžeme ponechat nebo jej scedíme.)

Mast na zevní použití

Mast nám pomůže s nejrůznějšími kožními problémy (ekzémy, špatně se hojící rány i drobná poranění).

Jak na to
Připravíme si čistou vazelínu (koupíme v lékárně) a oddenky kalisie.
Oddenky rozmixujeme a vzniklou přírodní hmotu smícháme ve vhodné nádobě s vazelínou (poměr 3 díly vazelíny a 2 díly kalisie). Ve vodní lázni na mírném ohni pak vaříme asi 1 hodinu, necháme vychladnout a do druhého dne odležet. Pak opět ve vodní lázni rozpustíme, přecedíme a skladujeme v chladnu a suchu (vydrží až 2 roky).

Výluh – čaj

Výluh, který pomáhá například při nadýmání, žaludečních problémech i při cukrovce

Jak na to
2 listy kalisie, ½ litru vařící vody
Kalisie vhodíme do nádoby s vařící vodou a ještě asi 3 až 4 minuty povaříme, pak necháme zchladnout. Pijeme malý šálek teplého čaje 3 x denně vždy asi půl hodiny před jídlem. Kůru držíme 10 dní, pak na 2 týdny přestaneme a poté můžeme opět začít.

Čerstvá šťáva

Čerstvou šťávu získáme z listů a oddenků buď pomocí odšťavňovače nebo použijeme mixér. Šťávu pak užíváme po lžičkách.
Použít ji můžeme i na velké nehojící se rány.Pomáhají tak s bojem proti nikotinové závislosti. Vyzkoušet to může každý kuřák, který chce s kouřením přestat. Jen pozor, abyste to nepřehnali s denní dávkou. Každá rostlina a také každá z jejích částí může mít jinou koncentraci léčivých látek.