zdroj Pixabay

KVĚTEN JE VE ZNAMENÍ PLEVELE

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Květen je ve znamení růstu a likvidace plevele. Radujeme se, jak všechno roste „jako z vody“. Bohužel se to netýká jen kulturních rostlin – bujně roste i plevel. A právě v květnu věnujeme největší část času stráveného na zahradě právě plení.

Plevele jsou velkými škůdci na zahrádce

Škodlivost plevelů je skutečně obrovská. Jejich schopnost se šířit a množit je zcela neuvěřitelná – ať už je to semeny, kořeny, šlahouny, lodyhami nebo i cibulkami. Tak například peťour vytvoří na jediné rostlině více než 3 tisíce semen, pampeliška až 7 tisíc semen a třeba pýr vytvoří svými plazivými oddenky na ploše 1 m čtverečního obrovskou síť, která je dlouhá 60 metrů.
Plevele především odebírají půdní vláhu ostatním rostlinám, které pěstujeme. Potlačují je, utiskují, zastiňují je a berou jim živiny. Navíc jsou zdrojem chorob a škůdců. A tím vším snižují výnosy pěstovaných kulturních rostlin, na rozdíl od nich se dovedou mnohem lépe přizpůsobit jak zhoršeným klimatickým, tak i půdním podmínkám.

Dlouhý, obtížný a nekončící boj

Boj s plevely je skutečně dlouhý a značně obtížný. V boji proti plevelům je nejdůležitější zabránit především jejich šíření a rozmnožování. I když máme k dispozici mnoho nejrůznějších moderních způsobů – zdá se, že nejúčinnější zůstává stále pletí. A nejlepší je začít s ním včas, když jsou rostlinky ještě malé, ovšem musíme rozeznat plevel od vysázených rostlin. Důležité je také kypření a okopávání půdy a pomáhá i nastýlka z vrstvy rašeliny či řezané slámy – ale některé vytrvalé plevele (jako třeba pýr nebo bršlice) překonají i tuto překážku.
Plevel se snažíme vždy vytrhnout i s kořeny a oddenky, když odstraňujeme například pýr, svlačec apod. vytahujeme je celé a nesmíme přetrhnout podzemní oddenky. U pampelišky zase zkoušíme vydloubnout celý kůlový kořen. Je to sice pracné a zabere více času, ale vězme, že ze špatně vytržených kořenů vyrostou další a další plevele.

Vytrhaný plevel musíme ze zahrady hned odstranit, nesmíme mu dát čas, aby se opět uchytil a pokračoval v růstu. Nedáváme je však na kompost, protože by jím prorůstaly a znovu se rozšířily po zahradě. Proto je také vhodné ošetřit kompost chemickými prostředky pro dezinfekci a sterilizaci, abychom na jaře měli k dispozici kompost zcela zdravý.