zdroj Pixabay

KVĚTNOVÉ STAROSTI NA ZAHRÁDCE

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Jaro všude kolem nás, teplé dny byly vystřídány podle starých pranostik i moderních předpovědí počasí. Přišli květnoví mrazíci a každý zahrádkář trpí obavami o své ovocné stromy, přemýšlí nad drobným ovocem a co teprve zelenina a květiny. Doufáme, že nám Pankrác se Servácem a Bonifácem nenadělají větší škody. A už přemýšlíme, co budeme dělat v dalších dnech.

Ovocné stromy a keře

Musíme si poradit s hustými korunami jabloní a hrušní i peckovin a hned po odkvětu je prosvětlíme průklestem a zbavíme je nadbytečných letorostů. Když odkvetou jádroviny pokračujeme v ochraně proti strupovitosti. Protrháváme plůdky jabloní, hrušek, meruněk i broskví. Na kmeny ovocných stromů připevníme lapače, které zachytí případné škůdce.
Drobné ovocné keře (angrešt a rybíz) je třeba po odkvětu také ošetřit proti americkému padlí.  Jahodníky ošetříme proti květopasu a připravíme podestýlku ze slámy proti hnití plodů. U vinné révy vylamujeme všechny nepotřebné letorosty.
Pokud nám některé nově vysazené stromky neraší, vyjmeme je z půdy, mírně zkrátíme kořeny, ponoříme na 24 hodin do nádoby s vodou a pak znovu zasadíme

Zeleninové záhony

  • Zaléváme, okopáváme, odplevelujeme.
  • Podle potřeby vyjednocujeme výsev kořenové zeleniny.
  • Květnoví mrazící pominou a my můžeme sázet i vysévat celer, majoránku, okurky, rajčata. Pokud jsme nevysadili brambory – pak to stihneme ještě v začátku měsíce.
  • Vysazovat lze také košťáloviny, ale i keříčkové fazole, špenát…
  • V květnu je možné začít se sklizní některých druhů.

Foliovníky a skleníky

Foliovníky i skleníky větráme (nejlépe v horní části, aby neprochladla zem). Nabízí se nám tu už sklizně ředkviček, salátů, kedluben apod. Předpěstované nebo koupené sazenice papriky, okurky… tu vysazujeme, stejně jako rajčata (dáváme je hluboko a šikmo). Během růstu zeleninu přihnojujeme zálivkou. Také na toto uzavřené prostředí je třeba použít postřiky proti škůdcům.

Květinová a okrasná část zahrady

Pokud potřebujeme přesazovat jehličnany, pak v první polovině měsíce. Už můžeme vysazovat hlízy jiřinek a nové mečíky (aby kvetly postupně). Koncem měsíce lze také vysazovat hlíznaté begónie a další citlivější druhy květin.
Letničky můžeme vysévat na záhon a jednotit ty vzešlé.
Vylepšujeme a sekáme trávníky.
Odstraňujeme všechna odkvetlá květenství.
Upravujeme řezem živé ploty.
Krásné rododendrony a azalky nesmíme okopávat, ale raději jim jen doplníme nastýlku z rašeliny.