zdroj Pixabay

LETNIČKY ZKRÁŠLÍ NAŠI ZAHRADU

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Jsou krásné, nevyžadují žádnou mimořádnou péči a radost nám budou dělat po celé léto až do podzimu. Pokud se rozhodneme zkrášlit zahradu právě těmito květinami, je třeba počítat s tím, že úpravu musíme vždy znovu a znovu každý rok obnovovat. Tuto nevýhodu však můžeme využít jako přednost, protože každoročně můžeme libovolně měnit kompozici jejich barevné krásy.

Jednoleté rostliny

Letničky jsou rostliny, jejichž životní cyklus trvá jeden rok. Po odkvětu jarních kvetoucích rostlin nám zahradu oživí právě zajímavé letničky. Jednoduše si sestavíme vlastní okouzlující barevné skladby – stačí si jen vybrat. Pokud jsme si připravili svoje sazeničky, přichází doba jejich výsadby. Jestliže jsme se k výsevu nedostali, zajdeme si do některého ze zahradnických obchodů. A aby mohly letničky ozdobit vaše záhony nebo terasy a balkony, máme nejvyšší čas!

Vybíráme ty nejkrásnější letničky

U nás pěstujeme letničky hlavně pro jejich krásné květy. Vysazujeme je na záhon i do skalky, osadit můžeme okenní truhlíky i přenosné nádoby, které postavíme třeba na terasu nebo na odpočinkové místo v zahradě. Volit můžeme z osvědčených druhů, anebo se podíváme na nabízené novinky.

Verbena – kokarda – sluncovka – šrucha

Oblíbená verbena (Verbena) zaujme každého jak barevnými květy, tak i tvarem rostliny. Nejčastěji se setkáváme s v. hybrida, která vytváří hustý koberec s pestrými květenstvími složenými z malých barevných kvítků a kvete od května do září. V. šípovitá (V. hastata) dorůstá až do 150 cm, od července do září ji zdobí nádherně růžové květy. Má ráda slunce a dobře propustnou půdu. Zajímavá je citronová verbena s drobnými bílými kvítky a aromatickými listy, které využijeme na saláty i chutné a léčivé čaje. Pěstujeme ji v nádobách jako přenosnou květinu.
Určitě se nám zalíbí kokarda (Gallardia) s výškou od 30 do 60 cm. Kvete od července do září, daří se jí na slunci, v živné propustné půdě.
Ze slunečné Kalifornie přišla asi 35 cm vysoká zajímavá sluncovka kalifornská (Aschscholtzia californica). Vysévá se přímo na záhon, kromě slunce potřebuje sušší písčitou půdu. Její zvláštností je, že zdobí zahradu jen za slunečného počasí, pokud je zataženo, její květy se neotevírají.
Také šrucha velkokvětá (Portulaca grandiflora) má ráda lehkou a písčitou půdu, nesnáší stín, chlad a vlhko.

Měsíček – krásnoočko – černucha – tařice

Jasnými oranžovými květy nás po celé léto těší i léčivka měsíček lékařský (Celandula officinalis). Má také rád slunečné stanoviště a často se používá i na výsadbu do květináčů.
U krásnoočka (Coreopsis tinctoria) se můžeme rozhodnout, chceme-li pěstovat jako letničku nebo trvalku – má mnoho kultivarů s různými barevnými kombinacemi. Roste velmi rychle a může dosáhnout až do výšky 1 metru.
Černuchu damacénskou (Nigella damascena) poznáme podle vzdušných čárkovitých listenů a načechraných květů (nejznámější je modrá varianta). Jednoduše se vysemení, a tak může rozkvést znovu na podzim.
Nízká půdopokryvné letnička, která se také sama vysemení je tařice (Tarica Alyssum). Její jemné kvítky vytvářejí husté koberečky v různých barvách.