zdroj Pixabay

MRKEV A PRINCEZNINA POLÉVKA

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Mrkev je skromná, nenáročná rostlina, proto se pěstuje snad ve všech našich zahrádkách. A stejně nenáročná je i při kuchyňské úpravě. Nejznámější vlastností je určitě pozitivní působení na zrak. Ale to není všechno, celkově prospívá zdraví i kráse. Vynikající je syrová, velmi dobrá je i tepelně upravená. S mrkví se dají dělat v kuchyni velká kouzla, můžeme z ní připravit polévky, omáčky, moučníky, saláty, smoothie…

Mrkvová pohádková polévka

Prý se kdysi stalo, že touto „obyčejnou“ polévkou z mrkve si získala srdce anglického prince krásná princezna. A byla prý stejně půvabná.
Co budeme potřebovat
Rozpis je na cca 4 porce lahodné polévky. Připravíme si asi 500 g mrkve, 3 brambory, 250 ml smetany (12 %), sůl, pepř, kari koření a lžíci másla.
Jak na to
Očištěnou mrkev rozkrájíme, brambory oloupeme a také nakrájíme. Povaříme je v jemně osolené vodě doměkka (stačí 15 minut). Pak ponorným mixérem rozmixujeme na krém a přidáme smetanu. Ještě trochu ji prohřejeme a okořeníme podle chuti sůl, pepř a trochu kari koření. Na zjemnění chuti přidáme lžíci másla.
Princezna ozdobila na talíři mrkvovou polévku jemným plátkem povařené mrkve – a princ prý neodolal.

Jednoduché polévkové variace

Polévky můžeme různě chuťově obměňovat. Namísto kari koření použijeme třeba aromatické bylinky, jako je třeba tymián, koriandr, římský kmín, vyzkoušet můžeme i mateřídoušku, rozmarýn…

Jíšková mrkvová polévka

Ani tato polévka není složitá. Začneme máslem, na kterém asi 10 minut restujeme nastrouhanou mrkev. Pak ji zalijeme vařící vodou, přidáme zeleninový bujon a také oškrábané, nakrájené brambory. Vše vaříme pak cca 15 až 20 minut, dokud nezměknou. Ochutíme pepřem, solí a muškátovým ořechem. Vlijeme smetanu na vaření a ještě zahustíme světlou jíškou. Polévku na talíři ozdobíme několika kapkami smetany.

Thajská mrkvová polévka

Vyzkoušet můžeme i recept na pikantní polévku z Thajska.
Co budeme potřebovat
500 g mrkve, 1 paprika (oranžová nebo žlutá), česnek (2 až 3 stroužky), 2 šalotky, 1 lžíce olivového oleje, kokosové mléko, sůl, zázvor, kari, chilli a citron
Jak na to
Mrkev, papriku očistíme, šalotku i česnek oloupeme a vše nakrájíme – vložíme do pekáčku, přidáme olivový olej, trochu osolíme, dobře promícháme a dáme péct asi na 30 minut do vyhřáté trouby (cca 180 °C). Připravíme si hrnec, v něm rozehřejeme trochu oleje, přidáme koření, upečenou zeleninu a zalijeme vařící vodou. Chvilku povaříme a ke konci můžeme ještě přidat trochu kokosového mléka a šťávu z citronu. Pečením mrkve získá polévka novou zajímavou mrkvovou chuť.