zdroj Pixabay

MRKEV JAKO OCHRÁNCE ZDRAVÍ

In Poradna, Zelenina by walsla

Mrkev je taková „obyčejná“ všeobecně proslulá zelenina, kterou všichni známe a také ji hojně konzumujeme. Bereme ji jako samozřejmost, jako něco zcela běžného… ani si neuvědomujeme, že má pro nás velkou hodnotu. Je to zelenina kvalitní, chuťově výborná a všem dostupná, je to ochránce našeho zdraví.

Mrkev je ochránce před rakovinou i mozkovou příhodou

Mrkev je ochráncem našeho zdraví. Snad proto, že je každému běžně dostupná, si málokdo uvědomuje, jaké jsou její skutečné kvality. Konzumaci mrkve bereme prostě jako samozřejmost. Odborníci ji považují za skutečný vitaminový klenot, protože mrkev je nejbohatším zdrojem beta karotenu. Ale obsahuje také vitamíny řady B, dále třeba C, D i E, kyselinu křemičitou, pektinové látky a silice. Mrkev je také významným zdrojem minerálů a stopových prvků. Najdeme tu hořčík, vápník i železo. Je tu spousta vlákniny, antioxidantů, ale zároveň i minimum tuků a cukrů. Je to prostě vynikající zelenina plná síly – říká se, že mrkev je vitamínový klenot.

Syrová nebo raději vařená

Mrkev je výborná jak syrová, tak i vařená – a vždy je našemu zdraví prospěšná. Podle odborníků je dokonce vařená mrkev stravitelnější a v našem těle lépe zpracovatelná. Syrová mrkev prý dokonce nezajistí vstřebávání takového množství beta karotenu do lidského těla, jako ta tepelně upravená.

Levný a dostupný přírodní lék

Pravidelná konzumace mrkve dodává tělu živiny, které jsou důležité pro zdravý vývoj zraku, zlepšuje nejen naše oči, ale i trávení, snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá při migréně i zánětlivých bolestech kloubů. Vysoký podíl beta karotenu zpomaluje stárnutí buněk, zajišťuje zdravou pokožku. Studie také prokázaly, že mrkev má protirakovinné účinky, dokáže nás chránit před zhoubným onemocněním (je prevencí rakoviny jater, prsu i tlustého střeva), snižuje pravděpodobnost mozkové příhody.

Mrkev raději vaříme vcelku

Pokud mrkev vaříme, měli bychom ji nechat vcelku. Nerozkrájená totiž obsahuje mnohem více látek, které snižují riziko vzniku rakoviny. Vědci zjistili, že pokud mrkev nakrájíme uvařenou, obsahuje o 25 procent více přírodních ochranných látek, a tím se pravděpodobnost vzniku zhoubného rakovinového nádoru sníží až o třetinu.
“U nakrájené mrkve se zvětšuje její plocha, a při vaření se proto živiny rozpustí. Pokud ji člověk uvaří celou, živiny i chuť se v ní uzamknou a mrkev je pak lepší ve všech směrech,” uvedla vedoucí výzkumu z University v Newcastle.

Pomáhá i kuřákům

Cigarety v těle zanechávají mnoho škodlivin – velkou část z nich dokáže odblokovat vitamín A, který získáme z mrkvové šťávy. Navíc snižuje možnost onemocnění rakovinou plic a skvěle pomáhá při detoxikaci jater. Kuřáci by měli tedy šťávu konzumovat alespoň třikrát týdně. Vhodná je také 14 denní mrkvová kúra, kdy se mrkev stane hlavní složkou naší potravy.