zdroj Pixabay

JEDOVATÉ ROSTLINY – POZOR NA OTRAVU

In Poradna by walsla

V České republice prý každý rok narůstá počet otrav jedovatými rostlinami, jak uvádí ve své statistice Toxikologické informační centrum. Kupodivu se to netýká jen dětí, ale i dospělých a otrav přibývá právě v letním období, kdy dochází k záměně při sběru lesního ovoce. Nejohroženější jsou pak malé děti.

Jedovaté rostliny

Jedovatých rostlin u nás roste mnoho, některé jsou více, jiné méně nebezpečné. Vybrali jsme alespoň některé.

Zářivě lesklé žluté květy a kulaté listy patří blatouchu bahennímu (Caltha palustris). Rostlina s dutou lodyhou je trvalka vysoká jen 15 až 40 cm. Přestože se hojně používala v lidovém léčitelství, vzhledem k mírné jedovatosti není doporučována.
Blín černý (Hyoscyamus niger) je také prudce jedovatý, a navíc odpudivě páchne, roste hojně na rumištích, zapleveluje pole i zahrady. Uvádí se, že smrtelná dávka pro dítě je už 10 až 20 velmi drobných semen. Jedovaté alkaloidy jsou obsaženy v celé rostlině, ale především v semenech. Příznaky otravy jsou podobné jako u rulíku zlomocného – zástava dechu a srdeční činnosti.

Bolehlav a Sokrates

Známý athénský filosof Sokrates byl zřejmě otráven bolehlavem plamatým (Conium maculatum), který byl v těch dobách známou a často používanou travičskou rostlinou. Dorůstá až do dvou metrů, roste na rumištích, kompostech, náspech, ale otravy jím jsou jen vzácné, neboť páchne odporně myšinou a má hořkou chuť. Bolehlav obsahuje jedovatý koniin, který se vstřebává do těla v trávicí soustavě a otrávit se lze i přes pokožku intenzivním čicháním ke květům.

Krásný bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum) je invazivní, rozvrací ekosystém a dokáže toxickými látkami způsobit ošklivé podráždění kůže, objevují se bolestivé a špatně se hojící puchýře. Všechny části bolševníku jsou jedovaté pro člověka i pro domácí zvířátka.
Plody brslenu evropského (Euonymus europaea) jsou zajímavé svým tvarem i zbarvením. Vytvářejí růžové tobolky, v nichž je ukryto semínko. Pochutnávají si na něm drobní ptáci, ovšem pro člověka jsou tyto plody jedovaté. Neprospívají ani domácím mazlíčkům, otrava se projevuje u lidí i zvířat nevolností, zvracením, průjmy… je nutné vyhledat pomoc lékaře či veterináře. Brslen má nádherné žluté dřevo a byly dokonce zaznamenány i otravy truhlářů, kteří jej zpracovávali.

Magický břečťan

Pozor si musíme dát i na magický popínavý břečťan (Hedera helix), jejž uctívali staří Keltové. Používal se na praní prádla, protože díky saponinům silně pění. Ale odedávna byl uznáván jako léčivka proti kašli, na uvolňování křečí, dokonce i na celulitidu nebo proti vším… ovšem rostlina je jedovatá. Některým lidem dokonce způsobí potíže, když se ho pouze dotýkají.
Až do 2 metrů dorůstá vysoká lilkovitá bylina durman obecný (Datura stramonium), jeho bílé květy mají tvar trubky. Je to bylina jednoletá a také prudce jedovatá, k otravě může dojít i inhalací při pálení těchto rostlin. Dokáže vyvolávat velmi silné halucinace.