zdroj Pixabay

JAK PĚSTOVAT ZAJÍMAVÉ LEKNÍNY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Mezi jednotlivými kultivary této nádherné vodní rostliny mohou být velké rozdíly, a proto je důležité zjistit, jaké má naše zvolená odrůda požadavky. Je nutné znát její nároky na hloubku vody, na stanoviště apod. Tajemně působící lekníny byly oblíbené již ve starověku a pěstovali je nejen v zahradách starověkého Egypta.

Bláto, hnojivo a půvabný leknín

Lekníny potřebují pro svůj správný růst a bohaté kvetení bahno, usazeniny a vodu, která má vyšší obsah živin. Pro lekníny je optimální pH vody 9,6 až 8,5.
Velmi důležitý je i správně zvolený substrát – ideální je jílovitá humózní půda, která by neměla obsahovat ani rašelinu ani nevyzrálý kompost. Ty by totiž mohly zapříčinit rozvoj řas. Abychom nemuseli pracně namíchávat správný poměr, je možné koupit už hotový substrát určený přímo pro lekníny ve specializovaných prodejnách.
Při výsadbě je dobré do půdy přimíchat i rohovou nebo kostní moučku. Stejně tak je vhodné zastrčit do substrátu hnojivou tyčinku. Použít můžeme tu na kvetoucí balkónové rostliny, anebo zvolíme speciální hnojivo na lekníny a pravidelně je přihnojovat.

Doba výsadby

Ideálním obdobím pro výsadbu leknínů je čas od pozdního jara až do konce léta. To už je totiž voda prohřátá sluníčkem a rostliny rychleji zakořeňují. Při výsadbě je dobré ponechat leknínu prostor – asi 1 ½ metru čtverečního.

Pěstování v koších

Nejlepší je pěstovat lekníny ve speciálních plastových koších s většími oky, které dobře vysteleme jutovinou, a pak naplníme připraveným substrátem. Leknín zasadíme do substrátu určenému přímo pro vodní rostliny a dříve, než koš vložíme do vody, zatížíme povrch substrátu kameny nebo vrstvou štěrku. Ty svou vahou udrží koš na určeném místě v jezírku. Nakonec se vysazené leknín umístí do jezírka.

A další péče o leknín

Během vegetace je nezbytné pravidelně odstraňovat leknínům nejen odkvetlé květy, ale i poškozené či zahnívající listy. Vhodné jsou teleskopické nůžky.
Jednou za pět let je důležité, abychom rozdělili příliš husté trsy této vodní rostliny.

Kdy tyto vodní rostliny kvetou

Lekníny nám svou krásu předvádějí asi 5 dní – otvírají se dopoledne a krátce po poledni se zase uzavírají. Existují však už i kultivary, které kvetou večer a jiné zase v časných ranních hodinách.