Jitrocel byl kdysi nazýván králem cest a vždy tady hojně rostl, aby nám pomáhal. Ve staré anglosaské ódě mu říkají „matka rostlin“. Bylina, která je skromná, nenápadná. ale dovede pomáhat lidem v boji proti moru i různým nákazám, a ještě i zaceluje jejich rány.
Jitrocel a jeho účinky
Jitrocel kopinatý je považován za všestranný a zároveň velmi účinný přírodní všelék, jehož užívání je vhodné jak při léčbě tak i v prevenci mnoha zdravotních potíží. Obsahuje velké množství léčivých látek, které se ukrývají především v listech, ale i v semínkách. Sběr se provádí za slunečného dne, listy sušíme na přímém slunci.
Jitrocel obsahuje například vitamín C, ale také třísloviny, silice, enzymy, saponiny, hořčiny a také vápník, draslík…
Používá se proti kašli, při bronchitidě a astmatu, celkově zlepšuje dýchání. Detoxikuje náš organismus, hlavně plíce, žaludek nebo ledviny. Má protizánětlivé a také antibiotické účinky. Pomáhá při poruchách trávení i při léčbě vředových onemocnění trávícího ústrojí (žaludek, dvanácterník, tlusté střevo). Jeho účinné látky se využívají při jaterních i žlučníkových potížích a při zánětech močových cest.
Čistí krev a zlepšuje i krevní oběh. Je účinný při akutních bolestech zubů. Je vynikající na hojení ran (i na ty zanícené), popálenin, na bércové vředy, různé vyrážky, ekzémy i na trombózu či ucpávání žil.
Čaj, šťáva, kaše, sirup
Připravit si z něj můžeme čaje, obklady, tinkturu, sirup i pleťovou vodu. Jitrocel se totiž zpracovává i v přírodní kosmetice a uplatnění má i v kuchyni. Je součástí čajů a sirupů proti kašli, které si můžeme koupit i v lékárnách. Jednoduše si je však můžeme vyrobit sami.
Jitrocelová šťáva: Čerstvá šťáva je vynikající vitamínovou bombou, která dodává organismu množství výživových látek. Jednoduše rozmixujeme čerstvé listy a šťávu přepasírujeme přes gázu či jinou tenkou látku. Necháme vychladit a pak si pochutnáváme na osvěžujícím nápoji.
Jitrocelový čaj: Pití bylinkového jitrocelového čaje působí blahodárně na celé naše tělo, a navíc dokáže zklidňovat i naši mysl. Pít bychom ho však měli jen několik dní a pak je doporučována krátká pauza. Užívát ho můžeme vnitřně i zevně na obklady a omývání ran.
Příprava čaje: Jednu polévkovou lžíci sušené drogy přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pijeme 3 krát denně po douškách.
Kaše z jitrocelových listů na obklady: Připravuje se ze suchých jitrocelových listů, které se povaří a v horkém odvaru je ještě louhujeme alespoň půl hodiny. Účinky zesílíme smícháním s řepíkem.
Sirup na kašel i na potíže s dýcháním: Velmi oblíbený a účinný je i sirup, stačí nasbírat jitrocelové listy, důkladně je umyjeme a ukládáme do sklenice střídavě s vrstvami cukru. Nádobu uzavřeme a uložíme na tmavé místo, kde začne pouštět šťávu. Pravidelně ji musíme promíchávat. Když se cukr zcela rozpustí, přecedíme a uložíme sirup v lahvičkách do chladničky.
Jitrocel v kuchyni
Jitrocel má jemnou aromatickou chuť. Skvěl se hodí do zeleninových salátů, ale i do polévek. Milovníci netradičních chutí si jej určitě oblíbí.
- BYLINKOVÝ ČAJ
- JITROCEL
- SIRUP