zdroj Pixabay

OSVĚŽUJÍCÍ RYBÍZOVÉ MLSÁNÍ

In Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

Rybíz je vynikající letní ovoce plné zdravých vitamínů, nejvíce je v něm obsažen vitamín C. Je vhodný na mlsání hned při sklizni, vynikající je v ovocných salátech a sladkých dezertech, dobře se hodí k tepelnému zpracování, výtečně chutná k masu, výborný je ve sladkých jídlech, koláčích, bublaninách, oblíbené jsou džemy, sirupy, rosoly…A protože dobře snáší i mražení, můžeme ho mít k dispozici po celý rok.

Rybízové recepty potěší celou rodinu

Příjemná sladká kyselost řadí rybíz mezi nejoblíbenější ovoce, všem sladkým dezertům, dodá tu správnou chuť.

Rybízová limonáda na osvěžení v horkých dnech

Mírně sladký, mírně nakyslý osvěžující nápoj. Na výrobu budeme potřebovat 200 gramů červeného rybízu, hrst čerstvě utržené máty, 50 gramů javorového sirupu, 3 limetky, perlivou vodu (nebo použijeme sodu) a led. Připravíme si také mixér, sítko a sklenice.
Jak na to
Rybíz očistíme, rozmixujeme s javorovým sirupem a šťávou z limetek. Směs přecedíme přes jemné sítko, abychom se zbavili drobných semínek a přidáme natrhané lístky máty – necháme louhovat v chladničce. Pak podáváme se sodou a kostkami ledu.

Míchaný drink s proseccem pro přátele

Co budeme potřebovat
10 cl italského prosecca, 10 cl sodovky, rybízový sirup (množství podle chuti), rybízový hrozen, ledové kostky
Jak na to
Tento osvěžující drink neobsahuje příliš alkoholu, je lehký a osvěžující, pochutnáme si na něm při večerním posezení na terase. Do skleničky si nasypeme ledové kostky a zalijeme vychlazeným proseccem, přidáme pár kapek rybízového sirupu, přelijeme sodovkou a ozdobíme rybízový hroznem.

Vynikající rybízový jogurt

Budeme potřebovat bio citron, 1 až 2 hrsti červeného rybízu, 1 lžíce cukru písek, bílý jogurt (například řeckého typu), kousek skořice
Jak na to
Nastrouháme si citronovou kůru z bio nebo pečlivě omytého citronu. Do rendlíku dáme červený rybíz, přisypeme jemným cukrem a za stálého míchání mícháme, dokud se z rybízu neuvolní šťáva a cukr nezačne karamelizovat. Směs odstavíme a do vychládající vmícháme citronovou kůru. Bílý jogurt ochutíme skořicí a promícháme s rybízem a karamelem. Vložíme do zapékacích mističek a v troubě grilujeme dozlatova cca 5 minut. Necháme v chladničce vychladit a před podáním ozdobíme kuličkami rybízu.

Jednoduchý jogurtový pohár

Připravíme si ingredience a začneme: Do skleniček dáváme střídavě vrstvy dobrého jogurtu, pak oblíbené zdravé mlsání (cereálie, müsli, rozinky, oříšky – podle chuti), červený rybíz… Necháme vychladit, ozdobíme lístkem máty, rybízovými kuličkami … a mlsáme.