zdroj Pixabay

PŮDOPOKRYVNÉ ROSTLINY NA SLUNCE I DO STÍNU

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Půdopokryvnou schopnost – tedy možné využití jako alternativu trávníků mají různé nízké dřeviny, trvalky, kapraďorosty, okrasné trávy i dřeviny. Neměli bychom se nechat odradit počáteční finanční investicí, která bývá poněkud nákladnější než u trávníku. Je však třeba si uvědomit, že toto řešení nabízí další výhody. Například nemusíme osázené plochy sekat, vysázené rostliny budou chránit půdu před vysoušením a zabrání růstu plevelů. Důležitý je však jejich správný výběr.

Do stínu nebo na slunce

Podle čeho bychom se měli řídit při výběru půdopokryvných rostlin. Samozřejmě nejdůležitější je jistě místo, které potřebujeme osázet touto zelení. Určitě nejméně budeme mít na výběr rostlin pro slunečné a sušší stanoviště.

Hodí se sem různé druhy rozchodníků (Sedum), ale například i voňavá nenáročná mateřídouška (Thymus), skromná mochna (Potentilla), vápnomilná dryádka (Dryas), všudypřítomný a rychle se rozmnožující zběhovec (Ajuga) (ten potřebuje vlhčí půdu). Pak se nabízí něco z okrasných dřevin – třeba žlutě kvetoucí třezalka ( Hypericum) nebo stálezelený poléhavý skalník (Cotoneaster).
Na slunných místech nezklamou vybrané druhy plazivých jehličnanů, které půdu dokonale pokryjí, jako třeba jalovec (Juniperus). Ideální je i stálezelený břečťan (Hedera), který můžeme vysadit na sluneční místa, ale také do polostínu i do úplného stínu. Vybrat si můžeme z několika zajímavých kultivarů s různě tvarovanými i zbarvenými listy.

Polostín

K půdopokryvným rostlinám hodícím se do polostínu až stínu patří kromě břečťanu i dosud nepříliš rozšířená, ale pro pěstitele nenáročná pachysandra jinak také tlustonitník (Pachysandra) – roste rychle a vypadá velmi zajímavě. Má také kultivary se zelenými bíle skvrnitými listy. Při výsadbě si musíme dát pozor abychom ji nedali na sluneční místa, kde by její listy nepěkně zežloutly. V polostínu s vlhčí půdou dobře roste barvínek (Vinca), který nás potěší i pěknými modrofialovými květy. V našich lesích na vlhčí půdě najdeme atraktivní kopytník (Asarum) s lesklými stálezelenými listy. Úžasná škornice (Epimedium), stejně jako něžné podléšky (Hepatica) či nenáročný plicník (Pulmonaria) vytvoří pěkný souvislý porost a na jaře krásně kvetou. Porost z houtuynie (Houttunia) zaujme atraktivními pestrobarevnými listy. A rostou-li nám na zahrádce břízy, pod nimiž se daří jen málo rostlinám, můžeme to zkusit s valdštajnkoumochničkou (Waldsteinia), její žlutě květy vytvoří veselý koberec.

Na slunci, ve stínu nebo v polostínu

Na slunci, ve stínu i polostínu si výborně vede také kakostpakost (Geranium), ten dokáže pokrýt plochy nejen zelenými listy i velkým množstvím nádherných poměrně drobných růžových a fialových kvítků. Ale můžeme tu nechat růst také okrasné jahody (Fragaria) s něžnými růžovými květy a žlutým středem. Zelené či zeleno bílé koberce z nádherného olistění nám nabízí funkie (Hosta) nebo plazivé brsleny (Euonymus) s barvou listů zelenou, zeleno bílou nebo zeleno žlutou. V sortimentu půdopokryvných rostlin se v poslední době objevila také poléhavá fuchsia (Fuchsia), která dorůstá do výšky jen 10 cm a dobře odolává i nízkým zimním teplotám. Zajímavé kvetoucí koberce dokáže vytvořit i půdopokryvná růže (Rosa).