Cibule je královnou kuchyně, bez ní si žádná kuchařka nedovede přípravu jídla představit. Je jednou z nejvyužívanějších a také nejoblíbenějších plodin. Na našich zahrádkách se hojně pěstuje odpradávna. Když nastane její čas, je třeba ji sklidit – způsob a čas sklizně jsou velmi důležité, protože ovlivní, jak dlouho a v jakém stavu nám cibule vydrží.
Co potřebuje cibule
Co se týče pěstování, patří cibule mezi jednoduché plodiny. Nesmíme ji dávat na čerstvě vyhnojený záhon – patří až do druhé nebo třetí tratě. A aby dobře rostla, měla správnou velikost a pevnost, potřebuje dostatek vláhy. Velmi důležitý je čas a způsob sklizně. Zajistí, že cibule vydrží dlouho a ještě si zachovala svou čerstvost.
Jak a kdy sklízet cibuli, aby dlouho vydržela
Jakmile začne cibule dozrávat, nať začíná zasychat a pokládá se na zem, krček hnědne. To je jasné znamení, že cibule na záhonech končí a nastal čas její sklizně.
Měli bychom sklízet za teplého slunečného dne, abychom po sklizni mohli nechat cibuli dosušit rozloženou na záhoně. Rychleji se tak zatáhne a pak se dá déle skladovat. Mnohem jistější však je nechat ji rozloženou dosušit na chráněném větraném místě. Pokud však prší nebo je počasí proměnlivé, je lepší cibule hned posbírat a nechat doschnout pod střechou.
Dosušení trvá přibližně 3 týdny. Teprve pak cibuli očistíme a uskladníme ve sklepě.
Hrozí-li však dlouho trvající deště, pak někteří zahrádkáři doporučují velmi opatrně podrýt část kořenů cibule, aby se urychlilo její dozrání. Musíme však být velmi opatrní, abychom kořeny nepřetrhly a neukončili vegetaci předčasně.
Cibuli nevytrháváme, ale opatrně podebereme
Tvrdá a suchá půda může ztížit sběr cibule. Pokud ji máme na zahrádce, je lepší použít rycí vidle, s nimi půdu mírně narušíme a cibule se pak snadněji uvolní. Za listy ji raději netaháme, protože bychom je mohli vytrhnout. Z vlhké a kypré půdy se cibule sklízí mnohem snadněji.
Skladujeme cibuli
Nejlépe vydrží cibule, kterou jsme vypěstovali ze semene. Je „mladá“ s pevným šťavnatým pletivem, a proto dobře snáší skladování ve sklepě. Tato cibule (pokud splníme její skladovací podmínky) vydrží až do nové úrody.
Cibule ze sazečky nám sice dozraje o několik týdnů dříve, ale je „starší“, neboť byla cibulkou už v loňském roce. Její pletivo může být náchylnější na nemoci. Cibuli ze sazečky bychom měli spotřebovat do konce roku.
Cibuli můžeme skladovat s usušenou natí nebo ji můžeme odříznout. Nejlépe ji uskladníme v sítěném prodyšném pytli, který zavěsíme na tmavém větraném místě.
- CIBULE V ZÁVĚTŘÍ
- CIBULE SBĚR
- CIBULE
- USKLADNĚNÍ
- CIBULE
- COPY