Fenykl je zelenina podobná kopru. Jeho plody jsou kořením hojně využívaným v kuchyni a jsou také zdraví prospěšné. Užívá se především plod, který má mít zelenkavou až světlehnědou barvu. Občas se využívá i kořen. K okamžité spotřebě se však dají použít i listy.
Plod fenyklu
Zelenkavý či světlehnědý plod má zvláštní vůni a lehce štiplavou nasládlou chuť podobnou anýzu a lékořici, někomu však může připadat hořká.
Použití fenyklu v kuchyni
Nejčastěji se fenykl používá ve své domovině, tedy v italské a francouzské kuchyni, ale zabydlel se i u nás. Jeho sladká chuť (trochu připomínající anýz) se využívá k pečení čajového pečiva, perníku i chleba. Semínky můžeme také posypávat domácí pečený chléb, nebo jimi zdobit cukrovinky. Celé semeno se přidává do nakládané zeleniny, hlavně k okurkám a k červené řepě. Vynikající příchuť dodává likérům. Fenykl skvěle doplňuje chuť masa – hodí se k vepřovému (i k uzenému) či k masům dušeným. Často ho najdeme v receptech na rybí polévku.
Účinky fenyklu na naše zdraví
Na naše zdraví má fenykl vskutku pozitivní účinky.
- Podporuje trávení a zlepšuje tvorbu žaludečních šťáv, celkově zklidňuje žaludek, mírní křeče střev. Tuto schopnost využíváme hlavně pro malé děti, když je bolí bříško.
- Zvyšuje tvorbu mléka – čaj s fenyklem je tedy vhodný pro kojící matky.
- Fenykl zklidňuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání hlenu, a proto se z něj připravují čaje nebo sirupy proti kašli a respiračním chorobám.
- Také se používá jako tonikum pro slezinu a ledviny a při onemocněních močového i pohlavního systému.
- Zevně je vhodný k výplachu unavených a podrážděných očí.
- Protože fenykl obsahuje značné množství silic a pryskyřic, jsou semínka skvělým prostředkem proti nebezpečným parazitům: klíšťatům. Můžeme si zkusit dát fenykl do kapes a nesmíme ho zapomenout obměňovat, aby byl stále aromatický.
- Usušená fenyklová semínka můžeme přidávat do vývarů. Rybí polévku zjemní a dodá krásnou vůni.
- Mohou se z něj připravovat různé dresinky a marinády.
Jednoduchá marináda na maso (výborné je například jehněčí): Stačí semínka rozdrtit, přidat kůru z omytého citronu a dobrý olivový olej, vše dobře promícháme. Maso v ní necháme marinovat 3 až 4 dny před pečením nebo grilováním.
- FENYKL OBECNÝ
- FENYKL
- DIVOKÝ FENYKL