Voňavé koření s velkým uplatněním v kuchyni, které dodává specifickou chuť mnoha různým jídlům, ale i léčivá bylina s mnoha účinnými látkami. Kopr (lidově koprek) je zajímavá rostlina, která by neměla chybět na žádné zahrádce a pěstovat ji můžeme i v nádobách za oknem či na balkóně.
Kopr je aromatická rostlina
Kopr vonný (Anethum graveolens) je oblíbená aromatická letnička z čeledi miříkovitých. Jeho domovinou je západní Asie a také východní oblast Středomoří. Odpradávna byl využíván nejen v evropské ale například i v indické kuchyni.
Jak pěstovat koprek
Kopr pěstujeme na zahrádce jako jednoletou bylinu. Má rád slunné stanoviště, protože slunce zajistí nejen jeho silný vzrůst, ale i typické silné aroma. Daří se mu v dobře propustné písčito-hlinité spíše sušší a chudší půdě; jílovitá, těžká a příliš mokrá půda mu neprospívá. Vyžadují také dostatečnou zálivku – špatně snáší chlór, vadí mu voda z vodovodu, proto ho zaléváme dobře odstátou nebo ještě raději dešťovou vodou.
Vyšší kultivary (mívají výšku i přes 1 metr) potřebují závětrné místo a možná i oporu, aby se dosti křehké stonky kopru nelámaly. Při příliš hustém výsevu je vhodné kopr vyjednotit a také zbavit plevele. (Vzdálenost mezi řádky by měla být 20 cm.) Kromě vlastního záhonu prospívá u zeleniny, například mezi okurkami, ale i v jahodišti. Kopr je jednoletá bylinka, kterou můžeme snadno pěstovat i v květináči za oknem nebo na balkoně.
Výsev na záhon provádíme od března až do července. A protože kopr klíči velmi rychle, první sklizeň můžeme mít již po 6 týdnech. Rozmnožuje se semeny, která si schováme z předchozího roku, nebo si je koupíme v obchodě. Objednat je můžeme i na internetu (např. https://www.specialnizahradnictvi.cz nebo https://www.osiva-semena.cz/).
Sklizeň a skladování kopru
Nať kopru se může sklízet skoro celý rok, ovšem nejsilnější aroma má koncem jara a začátkem léta (v květnu a červenci). Nať bychom měli sbírat před kvetením. Můžeme ji sušit, mrazit, ale i nakládat do octového nálevu.
Kopr sušíme zavěšený ve svazku ve stínu, pak jej jemně nasekáme a uložíme v uzavíratelných tmavých nádobách.
Rozhodneme-li se kopr zmrazit, nasekáme jej najemno a vložíme do sáčků, nebo do tvořítek na led, tak budeme mít na zimu připravené porce kopru do omáček či polévek.
Náš tip: Nikdy se nevyrovná sušený kopr čerstvému. Lepší tedy je kopr zamrazit nebo případně naložit do octa (nejvoňavější ocet vznikne z naložených květů a semen).
- KOPR – OKVĚTÍ
- KOPR – PĚSTOVÁNÍ
- KOPR VONNÝ