zdroj Pixabay

NA CO NEZAPOMENOUT V ZÁŘÍ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Září bývá v našich krajích často teplé a mnohdy i suché. Stává se pak plynulým přechodem z léta do podzimu. Ale koncem měsíce už nás mohou překvapit i mrazíky a poničit teplomilné rostliny, proto pozorně sledujeme předpovědi počasí, abychom je mohli ochránit. Co všechno bychom měli vědět o zahrádce v září – na co nezapomenout – co nepromeškat… Přinášíme několik zajímavých nápadů, abychom měli dobrý pocit a aby byla i naše zahrádka spokojená.

Jarní cibuloviny v září

Už začátkem měsíce bychom měli myslet na příští jaro a cibuloviny, které nám v prvním ročním období přinesou mnoho barevné radosti. V obchodním zahradnickém centru jistě najdeme bohatý výběr zajímavých jarních cibulovin; kupujeme jen ty zdravé, nepoškozené a hned je také vysadíme.
Kvetoucí ocúny – v zahradnictví se dají koupit i kvetoucí ocúny, ty nám krásně ozdobí jak vřesoviště, tak i skalku.

Trvalky a další v květinové zahrádce

V květinové zahradě odstraňujeme suché květy, odstřihujeme odkvetlé růže, ze země vybíráme hlízy mečíků, gladiol a begónií. V obchodech nabízejí barevnou škálu rozkvetlých chryzantém – hodí se do záhonu i do vegetačních nádob.
V září lze také vysazovat přesazovat trvalky. Možná se některým nedaří, najdeme jim tedy jiné místo. Při přesazování je také rozmnožujeme dělením trsů.
Tajemný vřes – do vřesovišť se hodí i vřesy  a ty také kupujeme kvetoucí. Vysadit je můžeme i do vegetačních nádob. Pravidelně je musíme zavlažovat, aby do zimy dobře zakořenily.

Pozor na pokojové rostliny

Nejpozději v polovině měsíce přeneseme pokojové rostliny na své místo do interiéru. A pokud bude září chladnější, pak pomalu do interiéru vracíme i kaktusy a tučnolisté rostliny. Aby si zvykly na změnu vzduchu, necháváme jim otevřené okno.

Zelenina a bylinky

Zeleninová sklizeň – ze zeleniny sbíráme jen tu, kterou budeme hned konzumovat. V této době se nejlépe daří košťálovinám, celeru a pórku. Jahodiště Pokud jsme to neudělali v srpnu, máme poslední možnost začátkem měsíce září vysadit jahody.
Voňavé bylinky – bylinky pěkně ostříháváme, aby nás pak celý podzim zásobovaly čerstvou voňavou natí. V září je lze také vysazovat či přesadit na „vhodnější“ místo.

Dřeviny a trávník

Září je také vhodná doba na výsadbu jehličnatých dřevin – vysazené rostliny pravidelně zavlažujeme. Můžeme vysadit i popínavé dřeviny a dát tak našemu domu novou fasádu. Vysazujeme také stálezelené dřeviny.
Zelený trávník – celé září a ještě začátek podzimu je (podobně jako na jaře) vhodná doba na založení nového trávníku – ať už vyséváme travní semeno nebo pokládáme travní koberce. Stávající trávník bychom měli provzdušnit a teď sekat už na vyšší délku.