zdroj Pixabay

NESMRTELNÁ RŮŽE Z JERICHA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Nesmrtelná kráska, která přináší do domu radost a štěstí a předává se z generace na generace. Prý zajistí blahobyt a klid tomu, kdo ji má doma – alespoň se to tak traduje. Růže z Jericha oživí každou slavnostní chvíli, ať už jsou to Vánoce, Velikonoce či jiné příležitosti. Je symbolem zázraku vzkříšení. Říká se také, že Růže z Jericha má léčivé účinky …

Růže – kráska pouště

Růže z Jericha nebo také Jericho rose anebo Ressurection Rose, to vše jsou označení pro tuto naprosto jedinečnou rostlinu. Říká se jí také „Ruce Panny Marie“, které rozkvetlá růže připomíná. Podle staré legendy Marie rostlinu věnovala jako poděkování při útěku do Egypta.
Růže z Jericha byly nalezeny i v hrobkách egyptských faraonů, kde přežily přes 4 tisíce let a byly prý stále životaschopné. Jsou symbolem znovuzrození: suché – nesuché klubíčko se k novému životu probouzí díky vodě. Původně pochází z Jericha a rostlina se jmenuje choulivka jerišská (Anastatica hierochuntica).
(Jericho je malé město na Blízkém východě, nachází se na západním břehu řeky Jordán, severovýchodně od Jeruzaléma.)
Choulivka je u nás vzácná, spíše se tu (pod stejným názvem růže z Jericha) prodává vraneček (Selaginella lepidophylla), který pochází ze suchých a nehostinných částí Mexika a Texasu. Vlastnosti obou rostlin vranečku i choulivky jsou však podobné. Rostlina přežívá v suchých pouštích velmi ojediněle. Když vyschne, stočí se do pevného lehounkého klubíčka a unášena větrem se kutálí po poušti, dokud nenarazí na vláhu nebo nenastane období dešťů. Pak se znovu rozvine do krásné růžice a nabírá sílu pro další suché období.

Aromatická rostlina

Podle výzkumů zatím nebyly žádné léčivé účinky vědecky prokázány. Jisté však je, že růže z Jericha dovede navodit zajímavou kouzelnou atmosféru a po rozvinutí vzniká tak příjemná vůně, že krásně provoní celou místnost a toto aroma prý dokáže pomoci při respiračních problémech.

Co je třeba vědět o jejím pěstování?

Růži z Jericha si můžeme koupit v některém z internetových obchodů nebo si ji objednat poštou z ciziny, přežije i dlouhý transport až k nám do Evropy. Vynikne v široké skleněné lahvi nebo misce. „Znovuzrození“ růže není složité, postačí nám k tomu talíř nebo miska, kterou naplníme vodou a suchou růži do ní vložíme. Již za malou chvilku můžeme spatřit první známky života a po 24 hodinách už je růže z Jericha přímo okouzlující. Po prvním dnu bychom měli vodu vyměnit za novou a denně doléváme tolik, aby byla ponořena jen spodní část rostliny. Po několika dnech ji necháme opět vyschnout a nechat několik týdnů odpočívat.