zdroj Flickr

JAK PĚSTOVAT AČOKČU

In Poradna, Zelenina by walsla

Ačokču můžeme na zahrádce pěstovat, nejen abychom získali chutné plody, ale také pro okrasu. Liánovitá rostlina totiž ve skutečnosti vytvoří krásnou dekoraci. V krátké době rychle pokryje ploty, okenní mříže, stromy, altán. Snadno si tak ozdobíme naši zahrádku exoticky vyhlížejícími dlanitými listy.

Popínavá, zdravá, chutná i okrasná

Ačokča je popínavá, bude obrůstat ploty, zídky a šplhat dovede i na stromy. Můžeme jí nabídnout oporu, anebo ji necháme plazit po zemi. V tom případě nám však zaberou jednotlivé rostliny hodně místa (má totiž podobné prostorové nároky jako třeba dýně).
Je to bujně rostoucí tropická liána, která se nám bude pnout ve skleníku nebo venku na pergole, její úponky se přichytí na jakoukoli konstrukci.

Jak ačokču pěstovat

Ačokča preferuje teplé a vlhké klima, které má ve své domovině, ale pěstovat ji můžeme i u nás. Předpěstujeme si ji ze semínek, která vyséváme v dubnu a uložíme na okenní parapet nebo do fóliovníku. Sazeničky přesazujeme ven až po zmrzlých mužících, tedy v druhé polovině května. Tehdy ji můžeme vysévat i venku na dobře zvolené prosluněné stanoviště. Rostlina je relativně odolná vůči chladu, ale ne k mrazu; dá se u nás pěstovat i ve vyšších polohách.

Za dostatek živin, vody a tepla se nám ačokča velmi brzy odmění. K růstu potřebuje hlavně vodu a během června se doporučuje jednou ji přihnojit kopřivovým biokysem – po něm nastartuje rychlý růst. Další hnojení už odborníci nedoporučují, protože by tato divoká okurka rostla do zelené hmoty a neplodila by.
Pokud si semínka vysadíme na jaře, plody můžeme sklízet už koncem července, a budeme-li se o ni dobře starat, vydrží ačokča plodit až do prvních mrazů.
Protože ačokča chutná slimákům, musíme si dát na tyto škůdce pozor a připravit se na ně dřív, než naše rostliny napadnou. Na rozdíl od okurky netrpí příliš plísněmi a poskytuje bohatší sklizeň. Plodí sice později než okurka, ale zato až do zámrazu.
Plody se sklízejí nedozrálé v době, kdy ještě nemají tvrdá semena. Z jediné rostliny můžeme sklidit až sto plodů! Patří mezi takové druhy zeleniny, které při minimálním úsilí poskytnou maximální užitek.

Semena

Pokud si chceme připravit vlastní semena na příští rok, stačí je na podzim vydlabat z několika dozrálých plodů. Zralá černá semena mají fascinující bizarní tvar. Pečlivě je vysušíme a uložíme na chladném a suchém míst až do jara.
Semena si také můžeme koupit v e-shopu, nabízejí je například: https://www.osiva-semena.sk/ nebo třeba https://permaseminka.cz/