zdroj Pikist

ASIJSKÉ HRUŠKY NASHI NA NAŠÍ ZAHRÁDCE

In Ovoce, Poradna by walsla

Nashi – asijské hrušky patří k netradičnímu exotickému ovoci, které můžeme pěstovat i u nás na zahrádkách. Na pultech obchodních řetězců se můžeme s nashi setkat, jen pojmenování může být různé. Plody bávají zabalené v síťce, jež má chránit ovoce před poškozením.

Nashi nebo naši

Naši jinak také nashi (japonsky ナシ nebo 梨) pochází z asijské hrušně písečné (jamanaši). Někdy se můžeme setkat s jiným pojmenováním: nashi se také říká japonská či asijská hruška, ale také čínská či korejská. Je to ovoce mírného pásma, které se pěstuje v celé východní Asii, ale také v Austrálii, na Novém Zélandu, v Chile a už i v jižní Evropě (především Francie, Itálie). U nás jsou zatím ještě méně obvyklým ovocem.

Plody asijské hrušky

Plody hrušky nashi mají mírně zaoblený tvar a jejich barva může být žlutavá, žluto zelená, oranžová, hnědá. Povrch je buď hladký nebo pokrytá lenticelami.
(Lenticela neboli čočinka je drobný bradavičnatý útvar na povrchu některých rostlin.)
Naši (nashi) vypadá a chutná trochu jako kříženec mezi jablkem a hruškou, je však sladší a šťavnatější.

Zkusme pěstovat nashi na zahrádce

Nashi nejsou náročnější než ty naše klasické a jejich pěstování se od nich nijak neliší. Na zahrádce se mohou stát exotickým prvkem a navíc chuťově zpestří náš jídelníček.
Dobře se jí daří v teplejších oblastech, proto pro ní vybereme vhodnou sluneční polohu.
Stromky můžeme koupit v zahradnictví nebo na internetových obchodech(Prodej stromků Japonských hrušek Nashi)
Nejvíce nashi vyhovuje obvyklá zahradní půda, hluboká výživná s neutrální pH reakcí, která je dobře zásobená vodou. Ale těžkému a podmáčenému místu s vysokou hladinou spodní vody se raději vyhneme. Díky hlubokému hlavnímu kořenu dokáže asijská hruška získat vodu i z hlubších vrstev, zaléváme jen v suchých letech.Některé odrůdy nashi hrušky jsou samosprašné, jiné cizosprašné; jistější je vysadit několik stromků. Můžeme také využít fakt, že se opylují i evropskými hrušněmi.

Rozmnožuje se roubováním, semenáče jsou variabilní proto je můžeme použít jako podnož, případně jako podnož používáme klasické hrušky, které jsou mrazuvzdorné.
Na řez není nashi hruška příliš náročná, je stejný jako u našich klasických hrušek. Řežeme v předjarním období, případně během léta odstraňujeme příliš dlouhé mladé výhony.
Nespornou výhodou nashi je vysoká odolnost proti chorobám a škůdcům. Asijské hrušky mají velkou úrodnost, sklizeň začíná už 2 roky po výsadbě.