zdroj Pikist

KORIANDR JE KOŘENÍM KRÁLŮ

In Bylinky, Poradna by walsla

Jako koření či součást kořeněných vín, ale také léčivých přípravků znali koriandr už kdysi dávno ve starověku. Tehdy byl také jednou z přísad oblíbeného nápoje lásky. Koriandr je jednou ze základních složek oblíbeného kari koření. Je o něm zmínka i v Bibli, staroegyptských papyrech, psal o něm římský lékař Plinius. 

Koriandr je letnička

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá, silně aromatická rostlina. Může dosáhnout výšky až do 1 metru, okoličnaté květy mají bílou nebo růžovou barvu a drobná kulatá semínka jsou hnědožlutá. Kvete začátkem léta, v období od června do července. Jejími hlavními účinnými látkami jsou silice a vitamíny skupiny B. Roste planě ve Středomoří, ale odedávna byla pěstován v Asii, hlavně v Indii, Egyptě, Jižní Americe…

Využívá se nejen v gastronomii jako koření, ale také v léčitelství. Například olej ze semen má silné antibakteriální účinky a používá se na léčbu vředů nebo na revmatismu. Má také antibiotické účinky, pomáhá proti salmonele a je uznávaným afrodiziakem.

Využití koriandru

Čerstvé lístky koriandru se nejvíce uplatňují v ostré čínské, thajské, indické a arabské, ale i jihoamerické a mexické kuchyni. Využívají se však všechny části této aromatické rostliny: listy a kořen mají chuť malinko podobnou anýzu, semena jsou mírně nasládlá a připomínají kůru pomeranče.
Koriandr je příbuzným anýzu, kmínu a kopru a můžeme ho jednoduše pěstovat také na zahrádce. Zatím je však pravdou, že u nás není koriandr příliš známým. V Evropě je spíše využívána petrželka. A přitom je vhodný jako koření k nakládání zeleniny i hub, dává se do chleba (ten je pak lépe stravitelný) i do perníku a uzenářských výrobků, používá se při výrobě alkoholických nápojů i vín. Osvěží chuť ryb a darů moře, masa jak hovězího, tak i vepřového ale i jehněčího či kuřecího. Použít jej můžeme do polévek, luštěnin, salátů nebo na restovanou zeleninu.

Koriandr pěstujeme i za oknem

Semena koriandru si koupíme v obchodě, čerstvý koriandr najdeme na tržišti, v supermarketech či v asijských prodejnách, ale ten ani v chladničce příliš dlouho nevydrží. Zkusme si pěstovat koriandr sami – na zahrádce nebo za oknem v truhlíku.
Pěstujeme jej buď pro listy – sklízí se, jakmile dorostou vhodné velikosti, stejně jako například petržel nebo libeček. Anebo se pěstuje pro semena, a pak se nechá plně vyzrát a uschnout.
Pěstování je velmi jednoduché, připomeneme si několik základních pravidel:
Nesmíme zapomenout na pravidelnou zálivku a hnojení.
Musíme si však dá pozor na přemokření půdy, které vede k hnilobě kořenů a následné uhynutí rostliny. Pokud pěstujeme koriandr doma, raději jej zaléváme spodem, to znamená do misky. Přihnojit jej stačí jednou za měsíc vhodným tekutým organickým hnojivem. Když rostlinku napadnou svilušky, postavíme ji na čerstvý vzduch a různobarevní pavoučci ji sami opustí.