zdroj Piqsels

PODZIM A POKOJOVÉ ROSTLINY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Je začátek podzimu, musíme se tedy postarat i o naše pokojové rostliny. Pokud jsme jim dopřáli letní dovolenou venku na zahrádce, je třeba je zase uklidit domů. I když se to nezdá, hrnkové rostliny jsou na střídání ročních období velmi citlivé. Na podzim a v zimě mají své zvláštní požadavky a my bychom je měli – jako správní pěstitelé – respektovat.

Podzimní starosti o pokojové rostliny

Přestože máme nyní na podzim spoustu starostí, musíme si udělat i dost času na naše pokojové rostliny. I když mnohé na podzim stále rostou a některé ještě i kvetou, díky nižší teplotě se biochemické procesy v rostlinách zpomalují a ty se pak dostávají do stavu klidu. Čeká je spousta změn; od listopadu do února nastává i pro pokojové rostliny doba odpočinku.

Změny, které přináší podzim

Dny se rychle zkracují, a tím pomalu ubývá i světlo. Změna denních teplot není ještě tak výrazná, zato v noci výrazně klesají a je možné čekat i první mrazíky. Teplomilné pokojové rostliny proto přenášíme ze zahrad, balkónů i teras zpět. Většinou to bývají begónie, africké fialky, bromélie, citrusové rostliny, které nemají rády snížení teploty vzduchu už pod + 16 °C. Později uklidíme i další jako je například azalka, aukuba, abutilon, kaktusy, kamélie, zimostráz…, ty tolerují pokles teplot od + 7 do 10 °C.
Další změnou je začátek topné sezóny, to znamená sušší vzduch a výrazné snížení vzdušné vlhkosti.

Dopřejeme jim čerstvý vzduch

Častější větrání je pro pokojové rostliny užitečné. Musíme si však dát pozor na proudění studeného vzduchu u otevřeného okna, ten by se jim určitě nelíbil, stejně jako je pro ně nebezpečný průvan. Průvan nesnášejí lidé ani rostliny, které by z něj mohly vážně onemocnět, nebo dokonce i uhynout.
Chladný vzduch stimuluje květní pupeny a některé rostliny by začaly kvést, proto je nutné držet je v chladnějším prostředí (týká se to azalek, kamélií, klívií, myrty i oleandru či citronu apod.)

Zálivka a hnojení

Na podzim a v zimě, tedy v době vegetačního klidu se ve většině případů (záleží na konkrétním druhu rostliny) výrazně omezí pravidelná zálivka, často na minimum. Některým rostlinám vyhovuje rosení.
Ani hnojení není v zimních měsících potřebné. Existují však výjimky, jde o rostliny, které právě teď kvetou nebo se na květ připravují, ty hnojíme i na podzim.