zdroj Pikist

LUŠTĚNINY A NUTRIČNÍ HODNOTA

In Poradna, Zelenina by walsla

Luštěniny jinak také luskoviny je souhrnné označení pro celou skupinu rostlin (většinou z čeledi bobovitých), které tvoří plody uzavřené v lusku. Patří sem například hrách, fazole, cizrna, čočka, ale také podzemnice olejná nebo sója. Především jsou bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin.

Luštěniny a nutriční profil

Jednotlivé druhy luštěnin se od sebe liší nejen vzhledem, ale i chutí, obsahem živin a také způsobem přípravy v kuchyni. Všechny luštěniny mají pozoruhodný nutriční profil jsou velmi bohatým zdrojem bílkovin a zdravé vlákniny.
(Nutriční profily jsou hlediska, podle nichž je, či není možné používat na potravinách výživové či zdravotní tvrzení. Více o bezpečnosti potravin najdeme například na: https://www.bezpecnostpotravin.cz/stanovisko-efsa-k-nutricnim-profilum.aspx)

Co luštěniny obsahují

Hrách setý (Pisum sativum) je důležitá luštěnina, pochází ze Středomoří a už v neolitu se rozšířil po celé Evropě. Také u nás patří k nejstarším pěstovaným rostlinám, oblíbený je hlavně kvůli chutným plodům. Ty obsahují hlavně vitamíny skupiny B a ve větším množství také minerální látky – především fosfor a draslík, ale také vápník a hořčík.

Čočka jedlá nebo také kuchyňská (Lens culinaris) je luštěnina původem z Přední Asie a je součástí potravy také od neolitu. Její semena mohou mít různou velikost i barvu (žlutou, oranžovou, hnědočervenou, zelenou i černou) – podle pěstovaného druhu. Obsahuje jen málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie, najdeme v ní například železo, měď, draslík, fosfát, vápník, hořčík…a z vitamínů C, E, B, provitamín A.

Fazol obecný (Phaseolus vulgaris)je kulturní rostlina z tropických oblastí Ameriky, ale dnes se pěstuje po celém světě jako luštěnina i jako rostlina okrasná. Plody obsahují vitamíny skupiny B, PP, provitamín A z minerálních látek vápník, draslík, železo.

Sója (Glycine max) obsahuje hodně proteinů, rostlinných bílkovin, sacharidů, vitamíny B, E a minerální látky vápník, hořčík, železo… Je považovaná za jednu z nejstarších kulturních plodin a pochází z Číny. Vyrábí se z ní známá sójová omáčka a také například tofu, jogurty, nápoje…

Podzemnice olejná (Arachis hypogaea) pochází z Jižní Ameriky, kde ji pěstovali už před 6 tisíci lety. Pěstuje se často pro semena – známé arašídy, buráky, buráčky nebo také burské oříšky. Nejedná se však o ořech, ale luštěninu. Arašídy jsou bohaté na živiny, obsahují hodně bílkovin, tuků, cukrů a vyskytují se v nich vitamíny řady B, a také E, antioxidanty, minerály (mangan, měď, fosfor, hořčík…).

Cizrna beraní (Cicer arietinum) byla domestikována v Indii již v dávných dobách, dnes se pěstuje především v oblasti Středozemí, v Asii, Africe i Americe. Cizrna se používá především pro vaření, nejznámější jídlo z ní připravené je hummus. Vyskytuje se v ní mangan, měď, železo, hořčík, zinek…