Ať už je to čočka, fazole nebo hrách, cizrna či sója – všechny druhy luštěnin jsou zdravé. A hospodyňky je připravují na všechny možné způsoby, ať už je to skvělá polévka, kaše anebo omáčka. Vynikající je pomazánka hummus z cizrny a stejně si pochutnáme na luštěnině bez tepelné úpravy – hrášek. Ovšem naopak nevařené fazole jsou jedovaté.
Jak často jíst luštěniny
Luštěniny mají mnoho kladných účinků na naše zdraví. Obsahují mnoho důležitých živin a patří mezi nejlepší rostlinné zdroje bílkovin. Výživoví poradci doporučují, abychom zařadili luštěniny na náš jídelníček alespoň jedenkrát za týden. Přes všechny pozitivní vlastnosti luštěnin není u nás podle výzkumu jejich konzumace nijak vysoká, ba spíše naopak. Největší oblibě se těší fazole, čočka hrách a hrášek.
Proč se někteří lidé luštěninám vyhýbají
Přestože obsahují prospěšné látky, obsahují i negativní, které je nutné před konzumací neutralizovat, a to namáčením, správným vařením nebo případně klíčením. Například fazole jsou jedovaté, pokud bychom je jedli syrové. Někteří lidé se spíš luštěninám vyhýbají, mnoho z nich odradí složitější a časově náročnější příprava. Citlivější jedince mohou luštěniny nadýmat. Navíc vědci zjistili, že luštěniny obsahují skutečně hodně vlákniny, což také někomu může způsobovat nejrůznější problémy, někdo ji totiž ve velkém množství nedokáže strávit.
Luštěniny a naše zdraví
Přesto však bychom i přes tyto překážky měli luštěniny jíst pravidelně. Mají totiž díky svému složení řadu příznivých účinků na lidské zdraví.
Jejich pravidelná konzumace má pozitivní účinky například na náš kardiovaskulární systém i na trávicí trakt. Přispívají k ochraně před nádorovým onemocněním, především snižují riziko rakoviny tlustého střeva, protože celkově zlepšují zdraví střev. Dále je prokázáno, že také snižují riziko vzniku cukrovky, krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a glykémii po jídle (hladina cukru). A protože mají luštěniny nízkou energetickou hodnotu, ale vysoký obsah vláknin a bílkovin, jsou velmi syté, tím usnadňují hubnutí, a jsou tedy vhodné při redukčních dietách.
Jak si s luštěninami poradit
Patříme-li k citlivějším jedincům, můžeme si mezi luštěninami vybrat ty lehce stravitelné. Mezi ně patří především červená čočka, černá fazole, cizrna a sójový sýr tofu. A nejstravitelnější jídla jsou luštěninové kaše a polévky.
Podceňovat nesmíme ani správnou přípravu– jedině tak budeme využívat všechny výhody, které nám luštěniny nabízejí.
Namáčení – namočit bychom je měli den před vařením (přes noc).
Vaření – vaříme je v čerstvé vodě.
Koření – k luštěninám patří i dobré ochucení, do vody, v níž vaříme třeba fazole, přidáme například: kari, kmín, majoránku nebo i bazalku – vyhneme se nadýmání po konzumaci.
- PŘÍPRAVA
- NAKLÍČENÍ
- LUŠTĚNINY NA TALÍŘI