zdroj Pikist

LUŠTĚNINY – RECEPT NA VYNIKAJÍCÍ POLÉVKU

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Zatímco jsou v kuchyních celého světa luštěniny velmi oblíbené, a v mnoha tvoří dokonce úplný základ jídelníčku, na našem kontinentu musí tato zdravá potravina o své místo tvrdě bojovat. A přitom se luštěniny dají různě upravovat, přidávat do salátů, těstovin, vařit z nich polévky i kaše.

Vaříme známé a oblíbené luštěniny

Čočka je velmi oblíbená a užívá se asi nejčastěji. Můžeme z ní připravovat polévky i saláty. Její nespornou výhodou je, že se nemusí dlouho vařit.
Hrách je vhodný na přípravu jemné krémové polévky, pyré, ale přidává se i do různých zeleninových a masitých pokrmů. Používáme sušený i mražený.
Fazole mají vynikající chuť ať v salátech nebo v polévkách.
Sójové boby používáme na přípravu salátů, na karbanátky, ale také si můžeme koupit sýr tofu, lisuje se z nich olej, vyrábí se i mléko apod.
Cizrna se musí namočit a pak se dlouho vaří, ale polévky, saláty, karbanátky či pomazánky jsou z ní výborné. Patrně nejznámější je však pomazánka hummus.

Recept na vynikající fazolovou polévku

Co budeme potřebovat
1 balíček velkých fazolí (bílé nebo bílo černé), 1 menší cibule, česnek 2 až 3 stroužky, vývar (hovězí, slepičí, kuřecí anebo kostka masoxu), bobkový list, nové koření, lžíce sladké papriky, brambory, klobása nebo jiná vhodná uzenina, smetana na vaření, sádlo nebo olej a mouka na jíšku, sůl, pepř, snítka saturejky a petrželka
Jak na to
Přes noc namočíme fazole do vody, podle potřeby ji dolijeme a druhý den necháme v téže vodě vařit. Přidáme k nim bobkový list, nové koření a vývar, případně masox. Vaříme do poloměkka (každá luštěnina se vaří jinak dlouho, musíme proto průběžně kontrolovat). Pak přidáme nakrájené brambory, abychom je dovařili společně s fazolemi.
V polévkovém hrnci  na tuku orestujeme jemně nakrájenou cibulku a nadrobno rozsekaný česnek, přisypeme lžíci červené papriky a připravíme si česnekovou jíšku. Přidáme uvařené fazole, brambory i s vodou, ve které se vařily, a také ještě nakrájenou klobásu (uzeninu). Osolíme, opepříme, přisypeme voňavou saturejku a přilijeme smetanu na zjemnění – vše ještě povaříme, aby se chutě propojily.
Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou.