Ve východní Asii jsou rozkvetlé stromy nashi hrušek symbolem přicházejícího jara. Jsou velmi oblíbené nejen v Asii, ale po celém světě. Svou popularitu získaly hlavně díky sladké aromatické chuti a výjimečné šťavnatosti. Dají se snadno mezi sebou roubovat a většinou se i navzájem opylují.
Názvy odrůd nashi voní exotikou
Odrůdy se většinou dělí podle barvy slupky do dvou skupin: se žluto-hnědou slupkou jsou to akanashi a se žluto-zelenou barvou je to aonashise. Jiné rozdělení je podle dozrávání plodů, a to na rané, středně rané a pozdní. Názvy odrůd těchto zajímavých asijských hrušek zní mnohdy exoticky.
Mezi rané odrůdy patří například:
Ichiban Nashi „První hruška“ – je středně velká, se zlato hnědými šťavnatými plody, které dozrávají už začátkem července.
Shinsui s mírně drsným povrchem a bronzově hnědými menšími plody.
Hakko má kulaté středně velké plody se žlutavě zelenou barvou. Mají vyváženou sladkou i kyselou chuť.
Kosu „Dobrá voda“ se šťavnatými plody rezavé barvy dozrávají koncem července.
Shinseiki “Nové století” má plody kulaté zlato žluté. Je to odrůda samosprašná.
Yakumo má vynikající chuť střední sladkosti i kyselosti.
Středně rané odrůdy jsou třeba:
Hosue “Sladká voda” dozrává začátkem srpna, má jemnou chuť, je sladká se slabou kyselostí.
Kikusui “Plovoucí Chryzantéma” má velké zploštělé plody žluto zelené barvy.
Yoinashi dozrává v polovině srpna, šťavnaté a sladké plody mají světle hnědou barvu.
Nijisseiki “20. století ” patří díky své chuti mezi nejoblíbenější a také nejčastěji pěstované.
Shinsei má plody zlatohnědé, středně velké s výbornou kvalitou a vysokou sladkostí.
Shinko “Nový úspěch” nabízí bohatou úrodu, plody dozrávají začátkem září.
Pozdní odrůdy:
Niitaka má velké rezavohnědé plody dozrávající počátkem září.
Dan Bae je původem z Koreje. Žlutavé až oranžové plody mají bílou dužinu a vynikající šťavnatou chuť.
Ya Li je hruška z Číny má lesklé atraktivní plody s jemnou chutí.
Tsu Li je stará odrůda pocházející také z Číny, její plody mají mírně mastný povlak, díky jemuž se mohou dlouho skladovat a čím déle, tím je jejich chuť vyzrálejší.
Shin Li dozrává začátkem října, má sladké skořicové aroma a vynikající dužinu.
Okusankichi má velké zelenohnědé plody a sladkokyselou chuť.
Kumo s jemnou sladkou chutí dozrává až v druhé polovině října.
- NASHI
- ASIJSKÁ HRUŠKA
- KULATÉ PLODY