zdroj Pikist

ZÁHONY, ŽIVINY A KOMPOST V ŘÍJNU

In Poradna, Zelenina by walsla

V říjnu už sklidíme všechny druhy zeleniny, které nám ještě na záhonech zůstaly. Ať už je to kořenová, lusková, tykvovitá, či košťálová… měli bychom je opatrně vybrat ze země, nechat oschnout a pak teprve správně uskladnit. Každá zelenina má své požadavky a my je musíme splnit, chceme-li aby nám přes zimní období vydržela v dobrém stavu.

Prázdné záhony zryjeme

Jakmile jsme sklidili, můžeme začít s přípravou záhonů v nové sezóně. Všechny prázdné záhony zryjeme a podle potřeby doplňujeme živinami. Mokrou půdu zlehčíme substrátem, pískem nebo kompostem. Zarýt můžeme i chlévský hnůj, je to výborné organické hnojivo, ale pouze tam, kde v příštím roce plánujeme pěstovat brambory, košťáloviny…

Zelené hnojení

Jednou z významných živin, které rostliny potřebují, je dusík. Je v půdě lehce rozpustný a vyplavuje se do nižších vrstev (hlavně v půdách lehkých), pro kořeny většiny rostlin je pak tato živina nedostupná. Dusík je v půdě velmi pohyblivý, snadno by se do jara vyplavil, proto na podzim dusíkatá hnojiva spíš nepoužijeme a omezíme se na hnojení fosforem a draslíkem. Hnojit můžeme i popelem, ovšem pouze ze dřeva (a jen přiměřeně).

Ztráty dusíku pomáhá zahradníkům snížit zelené hnojení, které váže živiny svými kořeny a omezuje vyplavování dusíku v zimních srážkách. Zelené hnojení vyséváme během ještě v říjnu, porost do příchodu zimy naroste, přezimuje a na jaře jej pak můžeme zpracovat do půdy.

Záhony a kvalitní vyzrálý kompost

Kompost přeházíme, vyzrálý si připravíme na příští použití a ten novější necháme ještě dál zrát. Aby zbytečně nedocházelo ke ztrátám, povrch před zimou dobře urovnáme a hromadu pak ještě překryjeme ochrannou vrstvou. Pod ní se bude kompost dole zahřívat a proces rozkladu bude dál zdárně pokračovat. Použít na to můžeme listí, trávu nebo třeba slámu.
Pokud se nám zdá kompost suchý, je vhodné ho ještě občas prolít vodou.

Rostlinné zbytky do kompostu nebo na záhon

Na podzim, když už sklidíme poslední úrodu, zůstává nám na zahradě velké množství rostlinných zbytků. Můžeme je přihodit na kompost, jako jsme to dělali během celého vegetačního období… anebo necháme zdravé zbytky na záhonech. Když je pak zaryjeme do půdy, přemění se na humus. V tom případě větší kusy rozdělíme, rozsekáme a rovnoměrně je rozhodíme na celou plochu.

Co ještě přidat do kompostu

Je-li vrstva spadaného listí příliš velká, přidáme i dusíkaté vápno. Pozor – nikdy nepoužíváme vápno obyčejné; to by v kompostu zničilo veškerý život, a tedy i mikroorganismy, které zajišťují blahodárný kompostovací proces. Pokud nepřisypeme vápno, můžeme ještě během teplých podzimních dnů přidat poslední dávku urychlovače kompostu.

Z odpadů zahrádky nám tak vzniká kvalitní hnojivo. Během roku přidáváme na kompost nejrůznější rostlinné zbytky a vždy je prohazujeme vrstvami půdy, čímž nejen výrazně urychlíme kompostovací proces, ale také zvýšíme kvalitu kompostu.