zdroj Pixabay

TRVALKY NA ZAHRÁDKÁCH II

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Skutečný základ zahrádky, ať už venkovské či městské, tvoří květiny. Letničky, dvouletky a samozřejmě královnami jsou právě trvalky. Jsou to rostliny vesměs vděčné, nenáročné. Jakmile je zasadíme a trvalky se uchytí, pak už nepotřebují téměř žádnou péči – i to je jeden z důvodů, proč jsou tolik oblíbené.

Vybíráme trvalky na zahrádku

Pěstování trvalek není náročné, takže se jich nemusí bát ani začátečník. V našich zahradách se pěstovaly po staletí a jejich obliba nikdy neopadla.

Kakost (Geranium himalayense) patří k nižším trvalkám, které vynikají na okrajích záhonů. Je to trvalka aromatická a nenáročná, proto se hodí i pro začínajícího pěstitele. Kvete v létě a vyhovuje jí slunce i polostín. Půdu potřebuje výživnou, mírně vlhkou, ale propustnou. Také kakost se rozděluje dělením trsů.
Orlíček (Aquilegia vulgaris) je trvalka se vzpřímeným růstem. Kvete od jara až do počátku léta. Vyhovuje jí slunce, ale dobře roste i v polostínu. Potřebuje mírně vlhkou a humózní půdu Vysazovat ji máme buď na jaře nebo na podzim s kořenovým balem (nejlépe ve vlhkých dnech po dešti). Rozmnožujeme ji dělením nebo semeny.

Sasanka (Anemone japonica) je něžně kvetoucí trvalka, která kvete koncem léta a na podzim. Dobře roste na slunce i v polostínu, vyhovuje jí mírně vlhká humózní půda. Vysazujeme ji koncem léta i s kořenovým balem, případně začátkem jara, a to lze i bez balu. Rozmnožujeme ji dělením starších trsů.
Stračka (Delphinium elatum) je vysoká majestátní trvalka, která se vytvoří krásné dekorativní pozadí květinového záhonu. Můžeme ji však také umístit do středové části a kolem ní soustředit nižší květiny. Během kvetení potřebuje přivázat k opoře. Také stračka kvete už koncem jara. Vysazovat ji můžeme během celé sezóny (samozřejmě s kořenovým balem). Vybereme ji chráněné místo na slunci s mírně vlhkou a výživnou půdou. Raději jí poskytneme oporu. Rozmnožuje se dělením trsů, řízkováním i semeny.

Třapatka nebo rudbekie (Rudbeckia fulgida) je zcela nenáročná trvalka středně vysoká. Kvete po celé léto. Vysazovat ji také můžeme během vegetačního období (nejlépe s kořenovým balem) – za deště i bez kořenového balu. Dařit se jí bude jak na plném slunci, tak i v polostínu. Půda jí vyhovuje spíše těžší, hlinitopísčitá. Rozmnožuje se dělením trsů, ale i semeny.