zdroj Pixabay

ČERVENÁ ŘEPA – ELIXÍR ZDRAVÍ

In Poradna, Zelenina by walsla

Červená řepa patří k několika málo plodinám, které jsou nejen chutné, výživné. Jsou totiž i velmi zdravé a navíc se velmi snadno pěstují. Tuto všestranně použitelnou zeleninu znali a milovali už v dávných dobách staří Egypťané, Řekové i Římané.

Červená řepa

Můžeme s ní dělat hotová kouzla, dusit ji, pražit, péct i odšťavnit nebo nakládat. Avšak některé živiny se při tepelné úpravě ztrácejí.
Podporuje zdravé fungování mnoha orgánů těla, patří mezi tzv. funkční potraviny, které pomáhají modernímu člověku překonat nástrahy civilizačních onemocnění. A přitom jde o velmi skromnou a přizpůsobivou zeleninu, která je schopna růst v každé zahradě.

Co řepa obsahuje a čím pomáhá

Obsahuje vodu, vlákninu, bílkoviny, cukry, škrob a z vitamínů například C, D, B, E… Z minerálních látek najdeme nejvíce draslíku, ale také sodík a fosfor, vápník, železo, hořčík…
V řepě je velké množství pigmentu betainu – ten brání kornatění tepen a ještě zlepšuje činnost jater. Známé barvivo červené řepy se jmenuje podobně: betanin – ten zase zpevňuje stěnu vlásečnic a rozšiřuje věnčité tepny (ty které přivádějí krev do srdce) – snižuje tak krevní tlak.

Pokud budeme řepu konzumovat pravidelně, zlepšíme funkce mozku a snížíme tím i riziko demence.
Červená řepa má močopudné účinky, dokáže vylučovat sůl z našeho těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
Pomáhá játrům, podporuje růst buněk, aktivuje tvorbu červených krvinek, čímž zásobuje buňky kyslíkem. A nejen to, podporuje činnost střev, čistí je a odstraňuje zácpu.
Je “superpotravinou“, která posiluje imunitu, potlačuje záněty i alergie a podporuje nervovou činnost.

Pěstování – bez problémů

Pěstuje se pro chutné dužnaté červené bulvy. Vybrat si můžeme z řady odrůd (například: Pablo, Red Cloud, Modana, Monalisa, Monopoly, Monorubra, Renova, Golden Beet…atd).
Na pěstování je červená řepa jednoduchá, vytváří chutné bulvy plné zdraví a prospěšných látek.
Klíčí rychle a bez problémů. Vyséváme ji od poloviny dubna až do konce května. Při pozdějším výsevu vytvoří menší lahůdkové bulvičky, ty jsou však vhodné k nakládání nebo rovnou ke konzumaci za syrova.
Vzešlé rostlinky musíme protrhávat (vzdálenost cca 8 cm), abychom dali prostor růstu velikým bulvám.
Půda – řepa nemá zvláštní nároky na půdu, ale nesnáší kyselou a štěrkovitou. Nejvhodnějěí předplodinou jsou třeba brambory nebo luštěniny. Půdu ještě před výsevem vylepšíme kompostem (a případně i draslíkem a fosform).
Během vegetace přihnojujeme plným hnojivem nebo kompostem či rostlinnými výluhy.
Zavlažujeme hlavně v suchých horkých dnech, aniž bychom přemokřili půdu.
Poslední bulvy červené řepy sbíráme ještě před prvními mrazy (na mráz je totiž citlivá).