zdroj Pixabay

CIBULOVINY A ROZKVETLÉ JARO

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Abychom se mohli příští jaro těšit z rozkvetlé zahrádky a radovat se z barevných cibulovin, je nejvyšší čas je vysadit. Neboť cibuloviny, které kvetou na jaře se sázejí už koncem léta nebo právě teď na podzim. Naopak letní vysazujeme na jaře a podzimní už začátkem léta.

Cibuloviny pro rozkvetlé jaro

Není čas na váhání. Pokud bychom cibule vysadili až na jaře, dočkali bychom se květů mnohem později. Mezi jarní cibuloviny patří například populární tulipány, zářivé narcisy, ale i pyšné lilie, dekorativní hyacinty, něžné sněženky a sasanky, oblíbené krokusy, odolné kosatce…
Cibule a hlízy obsahují zásobní látky, díky nimž rostlina přečkává nepříznivé podmínky (mráz, sucho). Kvalita budoucích květů je vždy závislá na kvalitě cibulí. Ideálním termínem výsadby je sice konec září a říjen, ale pokud nám to počasí dovolí a půda není zmrzlá, můžeme je vysazovat až do prosince. Cibule mohou zůstávat v půdě i několik let, ale kvetou pak stále méně, proto odborníci doporučují vysazovat je raději každý rok.

Jak správně sázet květinové cibulky

Většinu cibulí sázíme do hloubky mezi 10 až 15 cm, měl by to být dvoj až trojnásobek výšky cibulky. Ale pozor, v chladnějších oblastech, kde hrozí silné mrazy, nebo v písčitých půdách bychom je měli zasadit ještě hlouběji. Jen některé cibule se sázejí tak, aby růstový vrchol byl na úrovni povrchu půdy.
Větší cibuloviny (jako jsou tulipány, lilie, řebčíky…) vysazujeme samostatně, zatímco ty malé je lepší vysazovat ve skupinách (týká se to hlavně modřenců, ladoněk, konvalinek, šafránů…).

Důležitý je výběr stanoviště – mělo by být sluneční až mírně stinné. Jen mírně je zalijeme, hnojivo přidávat nemusíme, cibule má už živiny uloženy. (Aby dobře kvetly i další rok, dáváme hnojivo hned po odkvětu.)

Menší cibuloviny v trávníku

Menší cibuloviny můžeme vysazovat nejen skalek a do záhonů, ale také do trávníku, který nám na jaře rozkvete jako barevný koberec ještě dřív, než jej bude třeba poprvé posekat. Trávník na jaře sekáme až když odkvetlé cibuloviny zatáhnou listy. Nejlépe se hodí třeba kolem stromů, vedle pěšin, obrubníků či záhonků.

Postup je jednoduchý – do travního drnu vyřízneme tvar písmene H, drn od středu otevřeme, nakypříme zeminu, přisypeme trochu písku, rozmístíme cibulky a drn vrátíme na své místo. Cibulky tam necháváme nastálo, časem se samy rozrostou. Nádherně se tu vyjímají modřence, šafrány, ladoňky…

Cibuloviny v záhonku

Záhon dobře zryjeme, povrch urovnáme a pak cibulky volně položíme do půdy, postupně je vtlačíme pod povrch. Případně záhon zakryjeme chvojím, slámou… Cibuloviny můžeme vysazovat do různých obrazců (vlnovky, kruhy…). Hodí se i do záhonů smíšených, dobře vypadají v kombinaci s trvalkami, dvouletkami, krásně se vyjímají u pomněnek či sedmikrásek.