zdroj Pixabay

ROZKVETLÉ CIBULOVINY V NÁDOBÁCH

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Cibuloviny nám mohou udělat radost také ve vhodných dekorativních nádobách. Oživí nejen balkony, terasy, ale případně je můžeme dát s nádobami do zahrady. Také tam nadělají velkou parádu. I v městském prostředí si můžeme dopřát jímavé kouzlo přírody. Postačí jen balkón a můžeme začít s výzdobou.

Výběr nádoby

Nádobu vybíráme nejen podle vzhledu, ale především podle druhu cibulovin, které v ní hodláme pěstovat. Důležitý je i materiál, tvar, velikost a provedení květináče.
Keramické a dřevěné nádoby vysychají rychleji než plastové, proto jsou vhodné pro cibuloviny, které potřebují dobře propustný substrát. Týká se to například: hyacintů, modřenců, narcisů, šafránů i tulipánů. Naopak v plastových nádobách se budou dobře cítit ty druhy cibulovin, jimž vlhčí prostředí neuškodí, jsou to bledule, ladoňky, řebčíky či sněženky.

Důležitá je i velikost květináče. Ta je podmíněna hlavně velikostí vzrostlé rostliny. Při koupi se musíme přesvědčit, že má nádoba drenážní otvory, protože při nedostatečném odtoku vody by pak cibule rychle uhynuly. Samozřejmě je pro nás důležitý i vzhled nádoby. Dobře nám poslouží velká mísa, šikovný truhlík, větší květináč… Je také nutné dobře si rozmyslet její barvu, připomeneme si, že cibuloviny jsou samy pestré, proto jim budou spíše slušet nádoby jednobarevné.

Aby rozkvétaly postupně

Jestliže budeme při výsadbě myslet na to, aby se osázená nádoba stala ozdobou během celého jarního období, vysadíme do ní více cibulovin za sebou postupně kvetoucích. To nám potom křehké šafrány a něžné ladoňky vystřídají elegantní bramboříky a kosatečky, po nich přicházejí na řadu načechrané hyacinty, zářivé narcisy a vznešené tulipány.
Pravdou však je, že efektně vypadají také ozdobné květináčky a misky osazené cibulkami stejného druhu. Mohou to být modřence, sněženky nebo hyacinty. Aby v době, kdy rozkvetou, vypadaly co nejlépe, usazujeme je do nádob těsně vedle sebe.

Pečlivý výběr cibulek

Je třeba zkontrolovat stav všech cibulek. Musí být čerstvé, pevné, ale přitom i mírně elastické, nesmí mít žádná poranění, skvrny, ani poškozené slupky a také bychom neměli objevit viditelné narašení. Pokud cibulky kupujeme, pak si jistě nevybereme ty, u nichž se projevují jakékoliv známky napadení škůdci či plísní. Je to opravdu důležité, protože jedna nemocná cibulka by nakazila všechny ostatní.