zdroj Kindpng

OSVĚDČENÉ RECEPTY A NAŠE ZDRAVÍ

In Ovoce, Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

 Na vylepšení naší obranyschopnosti mnohdy stačí návrat k přírodě. Sáhneme po osvědčených bylinkách, které upevňují naše zdraví. Vzpomeneme si na spolehlivé recepty našich babiček a za čas si můžeme sestavovat vlastní “meducínu”. Naše imunita prostě musí i v tomto nelehkém období odolat všem možným i nemožným nástrahám. 

Šťávy, ořechy, med…

Vyzkoušet můžeme několik receptů tzv. meducínek (osvědčených domácích lektvarů), které se nám nabízejí a pomáhají zlepšovat naše zdraví.
Zeleninové šťávy jsou velmi účinné a oblíbené. Známé druhy zeleniny lze různě kombinovat. Vyzkoušet můžeme šťávu z bílé nebo černé ředkve, mrkve a červené řepy. Můžeme je ještě ochutit troškou medu a citrónovou šťávou.
Ořechy v medu – ořechy jsou zajisté oblíbenou pochutinou, ale zkusme je zalít zlatavým medem. Na ochucení můžeme přidat skořici nebo třeba hřebíček.
Halva nebo i chalva (název pochází z arabského slova „hilwa“, což znamená „sladký“) je řecká specialita a patří mezi nejstarší orientální cukrovinky. A její příprava není složitá ani pro nás, stačí jen smíchat mleté ořechy (i třeba mandle), med a mletý zázvor. Je to chuťově výborné a zároveň užitečné pro naše zdraví.
Šalvějová tinktura je výborná při bolestech v krku. Její příprava není pro nás laiky nijak složitá. Potřebujeme 1 díl sušené rostliny a 5 dílů lihu (měl by být 60 %). Směs necháme stát v nádobě asi 14 dní a každý den budeme protřepávat.
Skořice a med – tato směs je významný prostředek na posílení imunity. Smícháme 1 lžičku medu se skořicí a užíváme 2 krát denně.

Česnek, křen…

Česnek s medem
Na výrobu tohoto léčivého prostředku potřebujeme česnek a med ve stejném poměru. Česnek s medem 1: 1. Fytoncidy česneku ničí mikroby a viry a med působí jako antibiotikum. (Fytoncidy jsou rostlinná léčiva bránící růstu mikroorganismů – říká se jim také rostlinné antibiotikum).
Česnek s citronem
7 stroužků česneku a 5 koleček omytého citronu (i s kůrou) vložíme do nádoby a zalijeme 1 litrem převařené vychlazené vody. Uzavřeme a necháme 4 dny louhovat na tmavém místě. Pak užíváme 1 lžíci každé ráno.

Domácí medicína s česnekem, citronem a medem
Připravíme si 10 stroužků česneku, 5 citronů (dobře omytých), 200 až 250 g medu. Oloupaný česnek rozkrájíme. Konce citronů odkrojíme, rozpůlíme, vypeckujeme a pokrájíme i se slupkou. Vše rozmixujeme na kaši. Rozpustíme med, přidáme k česnekové směsi a dobře promícháme.
Naplníme ji do skleniček a uložíme na 14 dní na chladné tmavé místo. Pak teprve začneme užívat: každé ráno 1 lžičku. Za několik ji užíváme už 2 až 3 krát denně. Tento přírodní lék obsahuje hodně vitamínů, zvyšuje imunitu, snižuje tlak, čistí cévy i orgány.
Křenový sirup
Nastrouháme 250 g křenu, zalijeme sklenicí převařené vlažné vody. Nechme odstát asi 2 hodiny, pak přecedíme a přimícháme 200 g medu a přidáme šťávu z 1 citronu. Uskladníme v chladu a temnu – užívá se 3 krát denně 1 lžíce. Sirup jednak zvyšuje imunitu, jednak pomáhá při škrábání v krku a při suchém kašli.