zdroj Pikist

ZELNÝ POKLAD SI MŮŽEME VYPĚSTOVAT

In Poradna, Zelenina by walsla

Proč bychom si měli stále kupovat drahé vitamíny, když si takový zdravý poklad můžeme na zahrádce snadno vypěstovat sami . Tak obyčejná zelenina jako je zelí, je vlastně neobyčejná. Nejenže je jedinečnou zásobárnou důležitých vitamínů a minerálů, ale je také levné, dlouho vydrží, a navíc jeho pěstování je jednoduché.

Pěstujeme hlávkové zelí

Zelí je jednou z nejoblíbenějších, ale také nenáročných plodin, které si můžeme sami vypěstovat.
Půda – měla by být úrodná, středně těžká, hlinitá, dobře prohnojená, s hodnotou pH 6,3 až 7,8. Zelí vyžaduje půdu s vysokou schopností udržet vodu (vododržnost). Více živin (i vláhy) vyžadují rané odrůdy.
Vláha – zelí je na vodu velmi náročné, v létě hlavně během horkých dnů je vydatně zaléváme.
Péče – záhony často odplevelujeme a udržujeme je pokud možno bez plevelů.
Zima – zelí je rostlina vůči mrazu velmi odolná, nemusíme se o ni bát.
Sklizeň – probíhá od května až do ledna (podle druhu).
Škůdci – podobně jako ostatní brukvovité rostliny může být i zelí napadáno běláskem zelným nebo dřepčíkem.
Výsev – závisí také na dané odrůdě.

Odrůdy hlávkového zelí

Zimní odrůdy vysazujeme do konce září a sklízíme již od ledna Jejich vegetační období je 240 až 250 dní. Podzimní odrůdy se vysazují od začátku července a sklízíme je již v srpnu a září. Mají vegetační dobu 102 až 106 dní. Rané odrůdy vyséváme v dubnu a sklízet můžeme v květnu nebo v červnu.

Léčivé účinky zelí

Chceme-li mít krásnou pleť nebo třeba dostatečně silný imunitní systém, pak do jídelníčku určitě zařadíme zelí. Co všechno zelí dokáže?

  • Posiluje nás imunitní systém.
  • Prevence rakoviny – zelí snižuje nebezpečí vzniku rakoviny jater, plic, rakoviny, tlustého střeva i prsu.
  • Zelí odbourává stres.
  • Podporuje tvorbu hormonů i červených krvinek.
  • Zlepšuje naše trávení udržuje střevní flóru, pomáhá při léčbě žaludečních vředů a zmírňuje pálení žáhy.
  • Chrání naše oči před šedým zákalem, naše tělo před infekcemi i před onemocněním srdce.
  • Snižuje hladinu cholesterolu.
  • Odvádí škodliviny z našeho těla.
  • Regeneruje buňky.
  • V neposlední řadě zelí opravdu zkrášluje naši pleť, vlasy, nehty. Čistí krev a omlazuje naši pokožku – činí ji vláčnou a částečně i vyhlazuje vrásky.