zdroj Pxhere

CHOROBY CIBULE A ČESNEKU I.

In Poradna, Zelenina by walsla

Cibule a česnek sice nevypadají nijak exoticky, jsme na ně totiž v našich krajích zvyklí, pěstujeme je hojně na zahrádkách, koupit je můžeme všude. A taková „obyčejná“ zelenina si v ničem nezadá s tak zvanými „superpotravinami“. Bez cibule a česneku si určitě nedovedeme představit přípravu velké většiny jídel v kuchyních.

Choroby a škůdci

Česnek a cibule posilují naši imunitu, ale přesto mohou být samy ohrožované nejrůznějšími chorobami či škůdci. I když budeme správně postupovat při pěstování a splníme potřebné podmínky pro ošetřování a skladování, může se stát, že nám nemoci této zeleniny patřící k čeledi amarylkovité celou úrodu znehodnotí.

Nejčastější choroby cibule a česneku

K nemocem, které ohrožují česnek a cibuli, patří:
Nejčastěji se objevuje plíseň cibulová (Peronospora destruktor), je to houbová choroba, která napadá snad všechny druhy cibulí, ale také například okrasné česneky. Na listech se objevují světlejší až žluté skvrny se šedavým povlakem a celá nadzemní část cibulovin usychá, mnohdy se nedají konzumovat ani podzemní části. S ochranou je třeba začít ještě před výskytem prvních příznaků – postřik fungicidními prostředky provádíme nejlépe začátkem června.
Antraknóza je další obávanou chorobou houbového původu. Infekce rostlin se projevuje už během růstu a pak ve skladovacím prostoru. Na cibule se objevují černé povlaky v nepravidelných kruzích. Pěstitelé se obávají antraknózy při vlhkém počasí ke konci vegetace a během sklizně. Jako prevenci proti ní je volba správného stanoviště, pravidelné odstraňování plevelů, zalévání…a také způsob sběru. Sklízíme, když listy polehávají, ale ještě jsou zelené a krček šťavnatý.

Krčková hniloba cibule je velmi zrádná a známe ji asi všichni. Vyskytuje se hlavně až na cibuli uskladněné a jejím původcem je houbová choroba (Botrytis alli). Pod slupkou nacházíme hnědé, nahnilé suknice, později se objevuje i navrchu šedavý poklad, anebo cibule začne rašit. Také této houbové chorobě je nutné předcházet, objevuje se ve vlhkém počasí, při přehnojení dusíkem nebo mechanickým poškozením cibulí při sklizni či nesprávným skladováním.
Fusariová hniloba (Fusarium oxysporum) napadá česnek i cibuli. Jedná se o velmi rozšířenou půdní houbovou chorobu (objevuje se hlavně v těžších půdách a v teplém vlhkém létě). Na zdužnatělých částech česneku či cibule nacházíme nafialovělé zbarvení, při silnějším napadení kořeny odumírají. Nepřítelem je v této situaci vítr, který rychle přenáší výtrusy na zdravé rostliny. Preventivní ochranou je použití zdravé sadby.