zdroj Pxhere

OCHRANA CIBULOVÉ ZELENINY II.

In Poradna, Zelenina by walsla

Na zahrádce pěstujeme cibuli nebo česnek a v jedné chvíli si všimneme, že se cibulová zelenina špatně vyvíjí, uvadá, usychá… Určitě je napadla nějaká choroba, možná škůdce. Je třeba zjisti příčinu tohoto jevu, abychom věděli, co dělat, jak našim rostlinám pomoci a hlavně, jak tomuto onemocnění na příště předcházet.

Ochrana před houbovými chorobami

Původcem dalšího nebezpečí tzv. skleróciové hniloby, která napadá hlavně česnek, občas i pažitku či pórek je houba zvaná Sclerotium cepivorum. Napadené rostliny vadnou, žloutnou a zakrňují, vidíme na nich houbová vákna, později i malinké černé útvary. Bohužel tato zákeřná houba (vyhovuje jí kyselejší půdní reakce a hnojení dusíkem) čeká v půdě na svou vhodnou plodinu, třeba i deset či dvacet let. Pokud se na zahrádce objeví, je důležité odstranění a likvidace napadených rostlin. Česnek z infikovaného porostu nikdy nepoužíváme k další výsadbě. Jedinou obranou proti skleróciové hnilobě je zdravá sadba a zdravý pozemek.

Rez česnekovou způsobuje houba Puccinia alli. Vyvíjí se v chladném a vlhkém počasí, rostlinu sice nezahubí, ale výrazně zpomalí její růst. Na vrchní straně listů spatříme rezavé tečky nebo skvrnky – hromádky letních výtrusů. Později zčernají a vytvářejí tmavé hromádky zimních výtrusů. Jsou celkem neškodné, nezpůsobují valné škody, protože se objevují až koncem vegetace. Napadené listy bychom měli raději odříznout. Jako prevence se doporučuje zajistit rostlinám dostatek slunce, střídání plodin na pozemku a omezení večerní zálivky.

Jak tedy chránit cibuli a česnek

Abychom co nejvíce zamezili šíření chorob vyskytujících se na cibuli a česneku, je třeba dodržovat určitá opatření a osvědčené pěstební podmínky. Čeho se to týká, co tedy vyhovuje cibulové zelenině, k níž kromě cibule patří česnek a pórek.

  • Volíme pro ni slunečné a vzdušné stanoviště.
  • Vysazujeme do půdy s neutrální reakcí.
  • Hnojíme nižšími dávkami dusíku.
  • Používáme zdravou sadbu.
  • Před sadbou provádíme moření.
  • Nesmíme zapomínat na střídání plodin.
  • Nezaléváme na list.
  • Během vegetačního období provádíme potřebnou chemickou ochranu proti houbovitým chorobám.
  • Sklizeň má probíhat zásadně za suchého počasí.
  • Po sběru je třeba zeleninu dosušit.
  • Posklizňové zbytky důkladně likvidujeme (spálíme, zakopeme do jámy…).
  • Ke skladování připravíme teplotu od 0 až do 1 °C a vlhkost vzduchu se doporučuje přibližně 65 %.
  • Zajistíme větrání skladovacích prostor.
  • Zeleninu ukládáme v tenké vrstvě.
  • Důležité jsou pravidelné kontroly a probírky v době od sklizně a po celou dobu skladování.
  • Najdeme-li napadenou zeleninu, ihned ji vyřazujeme.